Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on saanut niskoilleen kritiikkiryöpyn tyrmättyään vaatimukset, että Alisa Vainiolle haettaisiin poikkeuslupaa Rio de Janeiron olympiamaratonille. Vainio juoksi ensimmäisellä maratonillaan ajan 2.33,24 alittaen olympiarajan. 17-vuotiaana hänellä ei ole olympiamaratonille kuitenkaan asiaa ikärajan ollessa 20 vuotta.

- Nuorella tytöllä on omat illuusionsa. Se on ihan ymmärrettävää, sillä kaikki on hänen urallaan nyt tapahtunut kovin nopeasti, kommentoi Mäkelä Ilta Sanomien haastattelussa todeten asian olevan loppuun käsitelty.

Mäkelä antaa ymmärtää, ettei poikkeuslupa olisi saatavissa. Sen Suomen kansa varmasti ymmärtää, mutta vähättelevä kommentti ”nuoren tytön illuusiosta” on raivostuttanut suomalaisia.

Hallituksessa urheiluasioista vastaava opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyrmännyt Facebookissa Mäkelän kommentin. Hän painottaa urheiluvaikuttajalla olevan vastuu sanoistaan varsinkin nuorten urheilijoiden kannustamisessa. Grahn-Laasonen toivoi Mäkelän harkitsevan sanavalintojaan uudelleen.

Mäkelä kyllä kannustaa IS:n jutussa Vainiota todeten, ettei ole epärealistista, etteikö Vainio voisi rikkoa olympiarajoja ratamatkoilla. Mutta ”nuoren tytön illuusio” kuulostaa kenestä tahansa urheilijalupauksesta ja urheilufanista pahalta.

Ikärajoista olympiamaratonille on vastuussa kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF. Se tekee päätöksensä lääketieteellisen valiokuntansa suosituksista. Alle 20-vuotiaille olympiamaraton saattaa olla fyysisesti vaarallinen tapahtuma ja ikärajalle on pätevät perusteet.

Prosessit tuntevana Mäkelä on varmasti tietoinen, ettei vetoomus Vainion kisamatkasta menisi läpi. Silti on käsittämätöntä, että hän puhuu merkittävässä mediassa ”nuoren tytön omasta illuusiosta”. Moisen kommentin jälkeen ei ole syytä ihmetellä, miksi Suomessa on pulaa lupaavista juoksijoista.

Linkki Ilta-Sanomien juttuun: http://www.iltasanomat.fi/yleisurheilu/art-1444012541947.html