Kun korkotaso on noussut ja pörssi heiluu, määräaikaistalletukset ovat nopeasti kasvattaneet suosiotaan.

Monet pankit tarjoavat nyt kahdesta kolmeen prosenttiin korkoa vuoden mittaiselle talletukselle, joka on vähintään 10 000 euron suuruinen. Määräaikaistalletukset ovat vähäriskisiä, sillä talletussuoja koskee niitäkin.

”Näen määräaikaistalletuksen eräänlaisena tilapäisenä parkkipaikkana sellaiselle tilivarallisuudelle, jolle ei välittömästi ole käyttöä”, sanoo Aktian säästämisen ja sijoittamisen johtaja Thomas Lindholm Markkinaraadin lähetyksessä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että korko jää tällä hetkellä alle inflaation, joten reaalituotto jää negatiiviseksi.

”Tässä on hyvä ottaa huomioon odotettu inflaatio”, muistuttaa ekonomisti Markus Aaltonen Suomen Pankista, joka ennustaa tälle vuodelle 4,6 prosentin ja ensi vuodelle alle kahden prosentin inflaatiota.

Määräaikaistalletukset tulevat varmasti kasvattamaan suosiotaan edelleen, Aaltonen arvioi.

”Korkojen nousu on ollut nopeaa. Pankit ja kuluttajat eivät välttämättä ole vielä ehtineet täysin reagoida tilanteeseen.”

Entä milloin tavalliselle käyttötilille aletaan taas maksaa korkoa?

”Nämä määräaikaistalletukset ovat ehkä paluuta normaaliin. Seuraava askel voisi olla, että pankit alkaisivat maksaa myös käyttötileille korkoa. Näkisin sen luontevana liikkeenä”, pohtii Aktian Lindholm.

”Varmasti se on jossain vaiheessa edessä, mutta se riippuu tietysti korkokehityksestä.

Myös pankkien kilpailu tallettajista arvatenkin kovenee, kun pankkien muu jälleenrahoitus kallistuu, sanoo työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius.

”Suomessa on vahva pankkikilpailu. Sanoisin, että kilpailu huolehtii siitä, että jossain vaiheessa maksetaan käyttötilille korkoa.”

Suomen Pankin Aaltonen huomauttaa, että itse asiassa koroissa näkyy jo pientä liikettä.

”Uusien käyttötilien keskikorko on jo 0,25 prosenttia, se on noussut viime kuukausien aikana. Suurin osa kotitalouksien käyttötileistä on silti kiinteitä nollakorkoisia tilejä.”

Ennen finanssikriisiä käyttötilien keskikorko oli 1,4 prosenttia, hän lisää.

Kuinka korkeaa tuottoa määräaikaistalletuksista voi jatkossa odottaa? Katso videolta Markkinaraadin pohdinnat.