Ryhmä kansanedustajia vaatii muutoksia alkoholiuudistuksen julkilausuttuihin vapautustoimiin. Vetoomuksen tekee mielenkiintoiseksi se, että 28 kansanedustajan joukossa on 15 hallituspuolue keskustan edustajaa.

Alkoholilain kokonaisuudistusta vetää keskustalaisministeri Juha Rehula. Uudistus on ollut keskustalle hankala pala. Puolueessa on aiemmin ollut haluja siirtää jopa III-olut pois ruokakaupoista vain Alkon myytäväksi, kun taas uudistuksessa ruokakauppoihin tuodaan nykyistä vahvempi nelosolut.

Lue myös: III-oluen poisto ruokakaupoista kummittelee uudessa lakiluonnoksessa – Näin siinä lukee sanasta sanaan

Kansanedustajaryhmä vaatii kriittisten asiantuntijalausuntojen huomioon ottamista alkoholilakia uudistettaessa. Kansanedustajat huomauttavat, että ”lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista (18) sekä terveys- tai sosiaalipalvelujen tuottajista ja päihdehaittojen ehkäisyyn erikoistuneista järjestöistä (11) yksikään ei kannattanut lakiesitysluonnosta”.

– Lausunnoissa tuli vahvasti esille huoli siitä, että esitys kohdentaa hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi. Kun huomioidaan haittakustannusten lisääntyminen, kokonaissaldo kansantaloudelle muodostuu negatiiviseksi ja kestävyysvajeen umpeen kurominen vaikeutuu, kansanedustajat toteavat tiedotteessaan.

Kansanedustajat kertovat hyväksyvänsä lakiesityksen useimmat kohdat kuten anniskelusäädösten yksinkertaistamisen. Sen sijaan he torjuvat ”ehdotukset niin sanottujen limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta”.

– Kaupoissa myytävä vahvempi olut ja limuviinat eivät myöskään edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa, mikä myös edistäisi ravintola-alan työllisyyttä. Tällaisessa vaihtoehdossa alkoholin kokonaiskulutus ja haitat eivät lisääntyisi, mutta edellytykset alkoholikulttuurin muuttumiselle vähemmän haitalliseksi ajan myötä saattaisivat parantua, kansanedustajat toteavat.

Ryhmässä on mukana myös kolme kansanedustajaa kokoomuksesta, joka hallituspuolueista on vahvimmin ajanut alkoholipolitiikan löyhentämistä.

Lue myös:

Kokoomusnuoret pillastui keskustalle: ”Mihin tarvitaan oppositiota, kun hallituksessa on tällaisia edustajia?”

Keskusta vahvistaa: Tavoitteena III-oluen poisto kaupoista

III-olutkohussa täyskäännös: Keskusta pakittaa

Lue lisää uudesta alkoholilaista:

Ensimmäinen ministeriön paperi: Alkoholilakiin muutoksia

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Kokoomus hermostui alkoholiuudistuksen hitauteen, keskusta selittää Alkon monopolin vaarantumisella

Menikö anniskeluajan pidennys heti pilalle? – Ministeriö rauhoittelee ravintola-alaa