Suomea on viimeaikaisessa sääntelykeskustelussa verrattu muun muassa DDR:ään (keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä) sekä Pohjois-Koreaan (Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka). Nyt kuvaan tulee mukaan vielä Iran.

– Alkoholilainsäädännössä on ennen kaikkea kysyttävä, mihin suuntaan hallitus oikein haluaa Suomea viedä? On kyllä edelleen olemassa maita, jotka uskovat rajoitusten toimivan ja olevan lisäksi moraalisesti välttämättömiä. Tällainen on esimerkiksi uskonnollisten fundamentalistien hallitsema Iran, jossa vallankumouksen jälkeen määrättiin muslimikansalaisille täydellinen kieltolaki jopa raipaniskujen uhalla. Silti Iranissa on vakavia alkoholiongelmia, kirjoittaa europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) Puheenvuoron blogissaan.

Terho on aiemminkin arvostellut suomalaista alkoholipolitiikkaa liiasta holhouksesta. Nyt hän ihmettelee ensi vuoden alussa voimaan astuvaa uutta alkoholilakia, joka kiristää alkoholin ulko- ja muuta mainontaa.

Terhon mielestä ”menneisyyteen takertuvien puritaanien voitto on täydellinen ja Suomen talous saa kärsiä seuraukset”. Hän muistuttaa, että suomalaiset näkevät nykyisin alkoholimainontaa joka tapauksessa kansainvälisessä mediassa.

– Kun kotimaisilla markkinoilla toimivien alkoholimerkkien mainontaa rajoitetaan merkittävästi, saavat suuret kansainväliset alkoholibrändit suhteellista kilpailuetua, ne kun ovat turvassa Suomen hallitukselta mutta näkyvät meilläkin kansainvälisessä mediassa, Terho kirjoittaa.

Terho ei usko myöskään perustelua nuorison suojelemisesta.

– Nuorison suhteen mainoskielto lähinnä korostaa kielletyn hedelmän jännittävyyttä. --- Ja edelleen, he tulevat jatkossakin näkemään alkoholimainontaa kansainvälisessä mediassa.

Europarlamentaarikko ei kiistä, ”etteikö suomalaisten suhde alkoholiin olisi eurooppalaisesta normista osittain poikkeava”. Hänen mukaansa sääntelypolitiikka ei ainakaan auta asiaa.

– Alkoholituotteet tulisi nähdä ikärajoitettuina elintarvikkeina, mutta koska niitä kohdellaan lainsäätäjän taholta paremminkin kuin käsiaseita tai räjähteitä, on suhteemme alkoholiin aikaa myöten muuttunut kummalliseksi, Terho kirjoittaa.