Hallitus on päättänyt kiristää alkoholiveroa rahoittaakseen sillä palkkaverotuksen kevennyksiä.

Ministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan alkoholiveron korotus on vuoden 2018 veronkiristyksistä suurin. Alkoholiveroa korotetaan 100 miljoonalla eurolla.

Alkoholivero on välillinen kulutusvero, jonka valmistaja, maahantuoja tai myyjä maksaa kaikesta alkoholista, mutta jonka korotus valuu myös tuotteiden hintoihin. Alkoholijuomavero tuotti valtiolle 1354 miljoonaa euroa eli noin 1,35 miljardia euroa vuonna 2016, joten nyt tehty 100 miljoonan euron korotus ei ole aivan pieni.

Lisäksi hallitus kertoo päättäneensä, samoin ”työn verotuksen keventämisen rahoittamiseksi”, nostaa myös lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja nettomääräisesti 45 miljoonalla eurolla. Hallitusohjelman mukaisesti myös tupakkaveron korotuksia jatketaan vuosina 2018–2019, vuonna 2018 68 miljoonalla eurolla.

Yleisen alkoholiveron korotusta osattiin jossain määrin odottaa. Sen sijaan sen vastapainoksi esitetty ravintoloissa myytävän anniskelualkoholin arvonlisäveron keventäminen jäi tekemättä. Ravintola-ala pettyi ratkaisuun rajusti. Lue lisää: Ravintola-ala tyrmistyi: ”Hallitus käänsikin nurin niskoin – Baltia ja risteilijät voittavat”

Lue myös: Laskelma: Näin oluttölkin ja viinipullon hinnat nousevat – ”Hallituksen intressi, että kulutus kohdistuu enemmän mietoihin”