Venäjä kertoi äskettäin perustaneensa kahdelle saarelle alueet, joissa yrityksille on luvassa verohelpotuksia ja muita etuja. Vedomosti-lehden mukaan veroparatiisin ensimmäinen "asukas" on oligarkki Oleg Deripaskan En+ Holding Limited -yhtiö.

Veroparatiisit perustettiin Kaukoidässä Primorskin alueella sijaitsevalle Russkiin saarelle sekä Kaliningradin alueella sijaitsevalle Okjabrskin saarelle. Tarkoituksena on ollut lieventää länsimaiden talouspakotteiden vaikutuksia venäläisyrityksiin.

Deripaskan yhtiöt ovatkin kärsineet jo alumiinitulleista, kun kurssisysöksy on vienyt yritysten arvosta jopa puolet.

Deripaskan En+ Group on rekisteröity Jerseyn veroparatiisiin, mutta Vedomostin mukaan sitäkin harkitaan nyt siirrettäväksi Venäjälle.

–Yhtiö oli ensimmäinen, joka tuki Venäjän edistyksellistä lainsäädäntöä. Laki mahdollistaa omistusrakenteemme optimoimisen ja suunnitelmat Venäjän suurimmaksi kansainväliseksi yhtiöksi tulemisen sen avulla, että käytämme hyväksemme uusia ATS-alueita, En+ Groupin johtokunnan puheenjohtaja Gregory Barker totesi tiedotteessa.

Yhtiö totesi kuitenkin pysyvänsä listattuna Lontoon pörssissä.

En+ Groupin kurssi lähti huhtikuussa syöksyyn, kun Deripaska ja sen myötä hänen omistamansa yhtiöt joutuivat pakotelistalle. Tämän jälkeen kaupankäynti osakkeilla on pysäytetty.