Ravintolat, baarit, kahvilat ja kuppilat joutuvat sulkemaan ovensa koronavirusepidemian vuoksi, mutta toistaiseksi ilmoitusta Alkojen sulkemisesta ei ole tullut.

Kauppalehti kysyi Alkosta, jatkuuko alkoholin myynti normaalisti. Liiketoimintajohtaja Kari Pennanen vastasi sähköpostitse.

”Tilanne on poikkeuksellinen. Seuraamme aktiivisesti viranomaisoheistuksia, joiden mukaan toimimme ja teemme tarvittavia päätöksiä. Kuuntelemme herkällä korvalla myös henkilöstöämme”, Pennanen viestii.

Toistaiseksi Alkon verkkokauppa ja lähes kaikki myymälät palvelevat normaalisti. Noin kymmenessä myymälässä aukioloaikoja on lyhennetty.

Pennasen mukaan koronaviruspandemia on näkynyt Alkossa asiakasmäärien kasvuna.

”Maaliskuun asiakasmäärä on ollut normaalia maaliskuuta vilkkaampaa ja keskiostos on ollut suurempi. Myynti vaihtelee voimakkaasti päivittäin ja myymälöiden välillä.”

Pennasen arvio on, että ravintoloiden sulkeminen ja matkustajatuonnin tyrehtyminen voi vaikuttaa päivittäistavarakauppojen ja Alkon myynteihin.

Onko säännöstelyä tai viinakortin käyttöönottoa harkittu?

Pennanen muistuttaa, että päätöksen sulkemisesta tekisi omistaja eikä Alkon johto. Suomen valtio omistaa Alkon ja sen omistajaohjauksesta ja valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Pennasen mukaan viinien hanapakkauksia on myyty pandemian aikana normaalia enemmän. Myös väkevien juomien myynti on kasvanut. Kuohuviinien myynti on puolestaan laskenut.

”Myymälöissämme tuotesaatavuus on hyvä. Yksittäiset tuotteet ovat voineet olla tilapäisesti loppu.”

Pennanen muistuttaa sähköpostissaan vastuullisista juomatavoista.

”Tuotteita ei ole syytä lähteä hamstraamaan. Muistetaan maltti ja kohtuus alkoholin käytössä.”

Alkoissa on tehty toimenpiteitä, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään estää. Myymälöiden siivousta on tehostettu, eikä käteinen käy enää maksuvälineenä.

Lisäksi Alko asentaa kaikkien myymälöidensä kassoille läpinäkyvästä pleksistä valmistetut suojat. Ensimmäisten suojalasien asennus alkoi tämän viikon keskiviikkona.