Englannin Wiltshiresta löytyvä esihistoriallinen Stonehenge-monumentti saatettiinkin ensin pystyttää Walesissa, uskovat tutkijat brittilehti Guardianin mukaan.

Walesista on löytynyt kivilouhos ja muita merkkejä, jotka viittaavat Stonehengen kivikehän joidenkin osien alkuperään. Osan monumentin kivistä on tiedetty olevan peräisin Walesista, mutta tuore, tutkijoiden sanoin ”hämmästyttävä” ja ”fantastinen” löytö vihjaa, että monumentti saatettiin osin myös pystyttää Walesissa jopa 500 vuotta ennen kuin se siirrettiin Englantiin. Tutkijat kuvaavatkin Stonehengea mahdolliseksi second hand- eli kierrätysmonumentiksi.

Carn Goedogin ja Craig Rhos-y-felinin seudulta on löytynyt esihistoriallinen kivilouhos, jonka louhintajäljet täsmäävät Stonehengessa käytettyihin vierasperäisiin sinikiviin. Lisäksi paikasta on löytynyt mahdollisesti jälkeen jätettyjä kiviä sekä eräänlainen lastauslaituri kivien kuljettamista varten, kertoo brittilehti The Guardian – ja vieläpä jälkiä louhostyöläisten leirinuotioista ja eväistä.

Craig Rhos-y-felinin ja Carn Goedogin löydöt on ajoitettu noin vuosiin 3400 ja 3200 ennen ajanlaskun alkua. Stonehengen "vieraat" kivet pystytettiin tutkijoiden mukaan nykyiselle paikalleen Englantiin noin 2900 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– On mahdollista, että noilta neoliittisilta kivenraahaajilta olisi mennyt 500 vuotta saada sinikivet Stonehengeen asti, mutta se on mielestäni hyvin epätodennäköistä. On todennäköisempää, että kiviä käytettiin ensin paikallisessa monumentissa, lähellä louhospaikkaa, ja raahattiin sitten Wiltshireen, sanoo professori Mike Parker Pearson University College Londonista.

- Jossain näiden louhosten lähellä lienee ensimmäinen Stonehenge, ja se, mitä näemme Stonehengessä, onkin kierrätysmonumentti.

Yksi uusi teoria kuuluukin, että Stonehenge olisi eräänlainen yhtenäisyyden symboli, joka olisi tuonut yhteen ihmisiä – ja kiviä – eri puolilta Britanniaa, Parker Pearson kertoo lehdelle. Kymmenien noin tonnin tai kahden painoisten monoliittien siirto satojen kilometrien päähän kuuluu Britannian neoliittisen kauden suuriin saavutuksiin, mutta urotyö on ollut mahdollinen ihmis- tai härkävoimin puukiskoja apuna käyttäen.

Walesista tuotujen pienempien sinikivimonoliittien lisäksi Stonehengeen kuuluu suurempia kivenjärkäleitä, megaliittejä, joista suurimmat painavat jopa 50 tonnia.