Alma Median kesäkuun galluptulokset.Kuva: Alma Talent

Perussuomalaisten kannatus on jatkanut tässä kuussa kohentumistaan samaan aikaan, kun sen kovimmat haastajat kokoomus ja pääministeripuolue sdp ovat menettäneet suosiotaan.

Tämä ilmenee Alma Median uudesta puoluekannatusmittauksesta, jonka toteutti Tietoykkönen Oy 4.6.–14.6.

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset ylsi ainoana päälle viidenneksen kannatuksen, kun se kipusi 20,1 prosenttiin, nousua 0,9 prosenttiyksikköä toukokuusta.

Toisena oleva kokoomus notkahti tässä mittauksessa 0,7 prosenttiyksikköä 17,2 prosenttiin ja sdp pari kymmenystä 16,2 prosenttiin.

Perussuomalaisten ero kokoomuksen on jo lähes kolme prosenttiyksikköä ja sdp:hen liki neljä prosenttiyksikköä, mikä on selkeästi enemmän kuin Ylen ja varsinkin Helsingin Sanomien kesäkuun mittauksissa.

Lue myös: Näkökulma: Halla-aho vastaan muut: sehän sopii persuille

Runsaat kaksi kuukautta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa sdp onnistui yltämään niukasti ykköseksi, mikä nosti puheenjohtaja Antti Rinteen pääministeriksi. Toiseksi tullut perussuomalaiset jäi nuolemaan näppejään oppositioon, kuten myös pronssia saanut Petteri Orpon johtama kokoomus.

Oikeistopopulistisen perussuomalaisten kannatusmenestyksen takana on puolueen erilaisuus, e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila arvioi.

”Ensimmäinen syy on perussuomalaisten erilaisuus verrattuna kaikkiin muihin. Siellä on erilainen sisältöpainotus ja tyyliero. Puhetavat ovat erilaisia ja myös henkilöt, jotka puhuvat, ovat erilaisia”, hän sanoo.

Uudessa eduskunnassa onkin nähty jo yksi suuri puhetapaan liittyvä perussuomalaiskohu.

Puolueen vasta valittu kansanedustaja Juha Mäenpää puhui viime viikolla ”vieraslajien torjunnasta” turvapaikanhakijoiden ja heidän uskontojensa yhteydessä. Siitä on tehty Uuden Suomen mukaan ainakin kaksi rikosilmoitusta ja viranomaiset pohtivat etenemistapaa asiassa.

Mäenpään aiheuttama kohu osui mittausjakson lopulle, joten sillä ei ollut käytännön vaikutusta tulokseen nostavasti eikä laskevasti.

Lue myös: Kansanedustajan puheet ”vieraslajeista” eduskunnassa – Poliisi: Näin asia voisi edetä

Yleisesti ottaen perussuomalaisten poliitikkojen retoriikka vaikkapa ilmastonmuutokseen liittyen on purrut yleisöön.

”Perussuomalaisissa huomataan asioita, jotka kansalaisia ärsyttävät ja sitä (ärsyyntymistä) voidaan myös vahvistaa”, Jutila sanoo.

Kärkikolmikon takana on nähty yksi selvä muutos, kun vihreät on kiivennyt Alma Median mittauksessa ohi hallituskaveri keskustan. Vihreiden kannatus on pyrähtänyt 13,6 prosenttiin, missä on puolentoista prosenttiyksikön nousu toukokuusta.

”Yksi selitys on varmasti kaksi onnistunutta puheenjohtajavalintaa: Pekka Haaviston ja Maria Ohisalon valinnat. Tähän liittyy myönteisiä odotuksia”, Jutila arvioi.

Keskustan kannatus on hiipunut 13,0 prosenttiin, eikä tilannetta ole helpottanut puolueen johtoon liittyvä epävarmuus. Keskusta pääsi huonolla vaalituloksella hallitukseen, jonka ohjelmaan se tosin sai painavan puumerkkinsä.

Keskustan vaalitappioon keväällä vienyt Juha Sipilä luopuu puheenjohtajuudesta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Kisa paikan täyttäjästä on käynnistynyt, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen on ilmoittautunut siihen ensimmäisenä mukaan.

Alma Median kannatusmittaus ei kerro Karina Jutilan mukaan vielä kansalaisten suorasta reagoimisesta oppositio- tai hallituspolitiikkaan. Joillekin voi olla vielä hieman epäselvää esimerkiksi se, mitkä puolueet kuuluvat Rinteen hallitukseen ja mitkä eivät.

”Pitäisin vielä auki sen, mitä politiikan tekeminen tällä vaalikaudella tulee olemaan. Sitä ei ole vielä oikeastaan nähty sen enempää hallituksen kuin oppositionkaan toimesta. En lähtisi vielä arvioimaan, mikä se toimintatapa uudessa valta-asetelmassa on. Ei ole nähty, minkälainen oppositiopuolue perussuomalaiset on, eikä sitä minkälainen kokoomus on”, hän sanoo.

Näin tutkimus tehtiin

Haastattelut (1 510 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 4.6.-14.6.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Korjaus 20.6.2019 klo 08:07: Korjattu grafiikkaa. Jutun alkuperäisessä grafiikassa oli virhe: keskustan ja vihreiden kannatusmuutokset olivat vaihtaneet paikkaa.