EU-komissio menee vaihtoon sunnuntaina pidettävien EU-vaalien jälkeen. Ratkaisun avaimet Suomen edustajasta EU-komissiossa ovat tulevan pääministeripuolue SDP:n, käytännössä puheenjohtaja Antti Rinteen käsissä.

Alma-kyselyssä asiaa kysyttiin kansalaisilta. Kysymys kuului: ”SDP on eduskunnan suurimpana puolueena avainasemassa Suomen tulevaa EU-komissaaria valittaessa ja spekulaatioissa on esiintynyt kolme nimeä. Kuka heistä olisi mielestäsi sopivin henkilö EU-komissaarin tehtävään?”

LUE MYÖS: Yhteisöverolle koko EU:n laajuinen minimi? – ”Suomessa ei koskaan nähdä Googlea, Amazonia tai Facebookia”

Kolme vaihtoehtoa

Vaihtoehtoja oli kolme: Eero Heinäluoma, Miapetra Kumpula-Natri ja Jutta Urpilainen. Heinäluoma on entinen SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri ja kansanedustaja. Hän on ehdolla EU-vaaleissa.

Kumpula-Natri on entinen kansanedustaja ja nykyinen euroedustaja. Hän on ehdolla EU-vaaleissa.

Jutta Urpilainen on kansanedustaja ja entinen SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministeri. Hän ei ole ehdolla EU-vaaleissa.

Urpilainen kärjessä

Kyselyn ykköseksi nousi Jutta Urpilainen 28 %:n kannatuksella. Eero Heinäluoma sai 25 %:n ja Miapetra Kumpula-Natri 9 %:n kannatuksen.

37 prosenttia vastaajista nimesi jonkun muun ehdokkaan tai ei osannut sanoa kantaansa.

Urpilainen oli suosituin myös demareita äänestäneiden keskuudessa. SDP:n kannattajista 39 prosenttia oli Urpilaisen takana. Heinäluoman kannatus oli 34 ja Kumpula-Natrin 11 prosenttia. Demaritaustaisista 17 prosenttia nimesi jonkun muun tai ei osannut sanoa kantaansa.

LUE MYÖS: Kisa EU:n ykköspestistä alkaa heti vaalien jälkeen – EPP:n kärkiehdokas ei innosta edes omia

Muiden suurten puolueiden kannattajien joukossa suosio jakautui niin, että perussuomalaisten piirissä suosikki oli Heinäluoma 27 %:n (Urpilainen 17 %), kokoomuslaisten piirissä Urpilainen 38 %:n (Heinäluoma 18 %) ja keskustalaisten joukossa Heinäluoma 30 % (Urpilainen 27 %) prosentin kannatuksella.

Heinäluoma ja Kumpula-Natri ovat ilmoittautuneet mukaan SDP:n komissaarikisaan. Myös Urpilaisen on uumoiltu olevan kiinnostuneita komissaarin tehtävästä.

LUE LISÄÄ:

Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta

Suomen komissaaripeli: Eero Heinäluoma ehdottaa uutta sääntöä