Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Touko Aalto kärsii imago-ongelmasta Alman poliitikkopörssin mukaan. Arkistokuva.Kuva: Petteri Paalasmaa

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on jäänyt pahasti edeltäjänsä Ville Niinistön varjoon. Tuoreen kyselyn mukaan vain 11 prosenttia suomalaisista antaisi Aallolle nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa.

Tietoykkösen elokuussa toteuttamassa kyselyssä suomalaisilta kysyttiin, kenelle poliitikolle he antaisivat nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa. Kysely toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Tulokset näet jutun keskeltä grafiikasta.

Vastaajille esitettiin 22 suomalaisen poliitikon nimilista ja he saivat valita listalta niin monta nimeä kuin halusivat. Poliitikot esiteltiin vastaajille nimi kerrallaan.

Niinistö kärjessä, Väyrynen pitää perää

Poliitikkopörssin selkeä ykkönen on presidentti Sauli Niinistö, jolle 64 prosenttia vastaajista antaisi nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa. Niinistö oli selkeä ykkönen myös huhti–toukokuussa ja joulukuussa tehdyissä aiemmissa kyselyissä.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on ollut kaikissa kyselyissä selkeä kakkonen. Vastaajista 39–42 prosenttia on maininnut Haaviston nimen kyselyissä.

Tuoreessa kyselyssä perää pitää kansanedustaja Paavo Väyrynen, joka palasi Euroopan parlamentista eduskuntaan kesäkuussa. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista mainitsi Väyrysen nimen.

Touko Aalto kärsii imago-ongelmasta

Kyselyn tulokset ovat vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon kannalta kiusallisia. Aalto on toiminut vihreiden puheenjohtajana reilun vuoden.

Aalto on ollut viime aikoina otsikoissa muun muassa palautuslentokohun ja tukholmalaisella homoklubilla otetun valokuvan vuoksi. Aalto juhli klubilla rennosti ilman paitaa ja läpsi miestä takapuolelle.

(Juttu jatkuu grafiikan alla.)

Aallon suosio laski elokuussa 14 prosentista 11 prosenttiin, ja hän on tällä hetkellä toiseksi epäsuosituin puoluejohtaja.

Vain kannatusalhosta kärsivien sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho on Aaltoa epäsuositumpi. Vastaajista 10 prosenttia antaisi Terholle nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa.

Erityisen kiusalliseksi tilanteen tekee Aallon kannalta se, että hänen edeltäjänsä, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö on entisenä puheenjohtajana huomattavasti häntä suositumpi. Vastaajista 28 prosenttia mainitsi Niinistön nimen.

Niinistö otettiin elokuussa uutena nimenä kyselyyn mukaan ja hän nousi heti pörssin kärjen tuntumaan. Toisena uutena nimenä mukaan otettu kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo sai 16 prosentin kannatuksen.

Niinistö julkaisi 4. elokuuta Twitterissä viestin, jonka voi tulkita arvosteluksi Aaltoa kohtaan.

”Uskon asiapolitiikkaan – olen siinä vanhanaikainen. Olen politiikassa muuttamassa maailmaa, en vaihtamassa pilkun paikkaa tai tekemässä performanssia”, Niinistö kirjoitti.

Li Andersson suosituin puheenjohtaja

Puoluejohtajien selkeä ykkönen on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka nimen mainitsi 29 prosenttia vastaajista. Edellisessä kyselyssä Anderssonin nimen mainitsi 31 prosenttia ja sitä edellisessä 26 prosenttia vastaajista.

Seuraavaksi suosituimmat puheenjohtajat ovat kokoomuksen Petteri Orpo (22 prosenttia) ja SDP:n Antti Rinne (22 prosenttia). Kummankin suosio oli edellisessä kyselyssä 18 prosenttia.

Kyselyyn vastanneiden mielestä toiseksi pienimmän puolueen, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (21 prosenttia) on poliitikkona suositumpi kuin pääministeripuolue keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (19 prosenttia).

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin suosio on 15 prosenttia; perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon 11 prosenttia.

Aborttilausuntojensa takia otsikoissa olleen ulkoministeri Timo Soinin (sin) suosio on laskenut parissa kuukaudessa 16 prosentista 11 prosenttiin. Joulukuussa 2017 tehdyssä kyselyssä Soinin nimen mainitsi vielä 17 prosenttia vastaajista.