Kokoomuksen puoluekokousväki kannattaa laajalti Juha Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta. Silti merkittävä osa – 21 prosenttia – vastustaa uudistusta.

Alma Median lehdet Uusi Suomi, Talouselämä, Aamulehti ja Iltalehti kysyivät kokoomuksen puoluekokouksen äänivaltaisilta edustajilta, pitääkö sote- ja maakuntauudistus viedä eteenpäin hallituksen suunnitelmien mukaan vai pitääkö ne hylätä

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 210 kokoomuslaista. Heistä 72 prosenttia kannatti uudistusta ja 7 prosenttia ei osannut kertoa tässä vaiheessa kantaansa.

Äänivaltuutettuja puoluekokousedustajia oli paikalla kyselyhetkellä noin 650.

Moni sote-uudistuksen kannattaja kuitenkin korosti vastatessaan, että mallissa on puutteita. Vastausten kommenteissa korostettiin, että sote- ja etenkin maakuntauudistus jättävät paljon toivomisen varaa. ”Ikäviä kompromisseja joutuu tekemään”, oli tyypillinen vastaus.

Soteen kielteisesti suhtautuvien vastauksien joukoista kuului huoli maakuntauudistuksesta.

–Jos ne [sote- ja maakuntauudistus] yhtenä pakettina pitää hyväksyä, niin sitten uudistus pitäisi hylätä, eräs puoluekokousedustaja kommentoi.

Vapaavuori: ”Ihmiset ovat hämmentyneitä”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi kyselyn tuloksia tuoreeltaan.

–Tällaiset kyllä/ei vastaukset ovat isoissa uudistuksissa aina hirveän vaikeita, enkä usko, että kukaan sinänsä haluaisi hylätä koko uudistusta kaikilta osin. En myöskään minä, Vapaavuori sanoo.

–Periaatteellisella tasolla haluttaisiin viedä uudistuksia eteenpäin, mutta ei kuitenkaan siinä muodossa, kuten nyt tapahtuu. Ihmiset ovat hämmentyneitä.

Vapaavuoren mukaan Juha Sipilän (kesk) hallitus on ajautunut sote- ja maakuntauudistuksen kanssa aikataululliseen umpikujaan, jossa tarvittavia muutoksia ei ole enää mahdollista tehdä.

–Uskoisin, että suurin osa, minä mukaan luettuna, ajattelee niin, että jotain uudistuksia pitäisi tehdä, mutta niiden pitäisi olla olennaisesti erilaisia kuin nyt. Nyt se ei ole aikataulusyistä se enää mahdollista.

Puoluekokouksen isäntäkaupungin Turun kaupunginjohtaja, kokoomuksen entinen puoluesihteeri Minna Arve piikitteli puoluekokouksessa pitämässään tervehdyspuheessaan Vapaavuorta, joka on äänekkäästi vastustanut sote- ja maakuntauudistuksia.

–Sotesta päättää eduskunta, eivät kaupunginjohtajat, Arve sanoo.