Alma Median puoluekannatuskyselyssä kolmen suurimman puolueen erot ovat pysyneet käytännössä samana. Vihreiden ohella suurin nousija on perussuomalaiset.

Alma Median tuorein puoluekannatuskysely ei tuo suuria muutoksia kärkikolmikon tilanteessa, mutta vihreille se tarjoaa pienen hyvän uutisen.

Vihreiden kannatus on noussut pieniä nykäyksiä jo kahdessa Alman peräkkäisessä kyselyssä, ja jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi 13,6 % kyselyyn vastanneista.

Nyt nousua tuli kerralla 0,7 prosenttiyksikköä.

Kyselyhaastattelut on tehty 14.-23. marraskuuta, joten kuun alussa vihreiden uudeksi - tosin tilapäiseksi - puheenjohtajaksi valittu Pekka Haavisto ehti saada ennen kyselykauden alkua jo parin viikon ajan reippaasti julkisuutta.

Myös pahimmat kinastelut marraskuun alussa ay-liikkeeltä hyväksynnän saaneen irtisanomislain ympärillä ehtivät jo laantua, mikä puolestaan saattaa vaikuttaa SDP:n nousun hyytymiseen: demareiden kannatus tipahti 0,6 prosenttiyksikköä 21,4 prosenttiin.

Koska kokoomus pysyi käytännössä samassa (”pudotusta” 0,1 prosenttiyksikköä 19,8 prosenttiin), on SDP:n ja kokoomuksen ero vain 1,6 prosenttiyksikköä. Tämä ero mahtuu virhemarginaalin sisään, mutta on pysynyt Alma-kyselyissä lähes samana koko syksyn.

Juttu jatkuu galluptuloksia kuvaavan graafin jälkeen. Voit tarkastella haluamasi puolueen kannatuksen kehitystä valitsemalla puolueen valikosta.

Sen sijaan ero kolmantena olevaan keskustaan on kärkikaksikolla edelleen selvä, sillä pääministeripuolue tuli kuukauden takaisesta kyselystä alas samaiset 0,1 prosenttiyksikköä ja kannatus on nyt 15,1 %.

Vihreiden ohella Alma-kyselyn toinen nousija on perussuomalaiset, jolla kannatus parani myös 0,7 prosenttiyksikköä 8,4 prosenttiin. Tiukka kilpakumppani vasemmistoliitto pysyy silti edellä 9,3 prosentin kannatuksella.

LUE MYÖS: Näkökulma: Petteri Orpo joukkoineen nukahti – se teki Antti Rinteestä suosikin

Muutokset muiden puolueiden kannatuksessa ovat varsin pieniä.

Hallituspuolue siniset on Alma-kyselyssä edelleen hieman yli 2 prosentin puolue.

Gallupin tuloksia voit tarkkailla graafista alta. Juttu jatkuu graafin jälkeen.

Opiskelijat epävarmoja

Vaikka vihreiden kannatus on kääntynyt nousuun, Alma-kysely antaa puolueelle myös huonoja uutisia: kyselyssä puoluekantansa vihreäksi kertoneista vain 23 % oli täysin varma, että äänestää vihreitä myös ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Ero muihin puolueisiin on merkittävä, sillä esimerkiksi demareissa täysin varmoja SDP:n äänestämisestä keväällä on 47 % ja keskustalla 59 %, mutta uskollisimmat kannattajat on kokoomuksella: heistä 62 % on täysin varma, että äänestävät omaa puoluettaan eduskuntavaaleissa.

Puoluekannan varmuus paranee vanhempiin ikäryhmiin mentäessä. Epävarmimpia ovat opiskelijat ja pienituloiset.

Puoluekantansa kertoi kaikkiaan 77,3 % vastaajista.

Lue lisää: Antti Rinne kiri Petteri Orpon ohi Alma-kyselyn poliitikkopörssissä

LUE MYÖS:

Tätä temppua Juha Sipilä nyt yrittää – Esko Ahon puoluesihteeri kertoo taustat

Tutkijalta tyly arvio Juha Sipilän haaveesta: Kaksi syytä miksi vuoden 1995 temppu ei toistu