Oppositiopuolue vihreiden kannatuksen laskeva trendi jatkuu syyskuun Alma-kyselyssä. Vihreiden kannatus on laskenut edelliskuusta 0,8 prosenttiyksikköä ja syyskuun kannatuslukema on 12,3 prosenttia.

Touko Aallon sairausloman ajan vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Maria Ohisalo uskoo puolueensa kannatuksen laskusta huolimatta, että vaalien lähestyessä äänestäjät heräävät vihreiden kahden tärkeän teeman eli ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjuntaan.

”Uskon, että viime kesä on selkeästi ollut se käännekohta, jossa suomalaiset ovat alkaneet kantaa enemmän huolta esimerkiksi ilmastonmuutoksesta: että metsät palavat, ja toisaalta Itämeri saastuu, ja toisaalta hallituksen viimeisten kolmen ja puolen vuoden aikainen toiminta, jossa kaikista pienituloisimmilta ihmisiltä ja koulutuksesta on leikattu aika paljon. Uskon, että ihmiset ennen vaaleja ymmärtävät näiden asioiden tärkeyden”, Ohisalo kommentoi kyselytuloksia.

Vihreiden kyselytulos silti on edelleen parempi kuin eduskuntavaalien 2015 tulos, joka oli 8,5 prosenttia.

Alman syyskuun kannatusmittauksessa suurin oppositiopuolue sdp on edelleen vahvistanut asemaansa suurimpana puolueena. Se saa Alman kyselyssä 22,2 prosentin kannatuksen, kun edelliskuussa kannatus oli 21,9 prosenttia. Kokoomus on toisena 19,9 prosentilla ja keskusta kolmantena 15,1 prosentilla. Kokoomuksen kannatus on pysynyt muutaman kuukauden ajan käytännössä ennallaan, keskustan suunta on hieman alaspäin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Rinne johtaa, mutta Orpo hengittää niskaan

Vasemmistoliiton kannatus on hieman noussut ja on syyskuussa 9,5 prosenttia. Perussuomalaisten kannatusluku on edelleen kahdeksan prosentin tietämillä.

Katso kaikki kannatuslukugrafiikat tämän jutun lopusta.

Kannatuslaskun ohella vihreiden ongelma on kannattajien epävarmuus. Puolueen kannattajista vain 31 prosenttia pitää varmana sitä, että äänestää vihreitä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vihreiden kannattajat ovat kaikkein epävarmimpia kannastaan. Melko varmojen osuus on 62 prosenttia. Varmimpia kannastaan ovat kokoomuksen, keskustan, rkp:n ja kristillisdemokraattien kannattajat: heistä 55 prosenttia on varma äänestävänsä mainitsemaansa puoluetta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

”Yleisestihän vihreillä on aika usein ollut sitä, että ihmiset ovat tietyllä tavalla epävarmoja. On ne puolueet, joilla on hyvin vahvat, selkeät äänestäjäkunnat. Kyse on siitä, että mitä lähemmäs vaaleja mennään, että pystytään vakuuttamaan, että se meidän viesti on tärkein”, Ohisalo sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on useaan otteeseen puhunut julkisuudessa punavihreän hallituksen puolesta. Ohisalo ei suoraan lähde mukaan Anderssonin ajatukseen, muttei sitä tyrmääkään.

”Me lähdetään mielellään hallitusyhteistyöhön kaikkien niiden puolueiden kanssa, jotka allekirjoittavat meidän tavoitteet ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunnasta”, Ohisalo sanoo.

”Se ratkaisee tosi paljon, kuka on hallitustunnustelijan roolissa ja millaiset kysymykset sieltä tulee.”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti aiemmin tässä kuussa jäävänsä sairauslomalle työuupumuksen takia. Aalto on ollut useiden kohujen keskellä puheenjohtajuutensa aikana. Ohisalo ei osaa sanoa, milloin Aalto palaa töihin.

Puolueiden kannatukset:

Edelliset Alma-kyselyn tulokset:

Elokuu: Antti Rinne alkaa näyttää jo pääministeriltä – sdp otti kaulan

Kesäkuu: Kokoomus aivan SDP:n kannoilla – Onko keskustan kannatusalho nyt nähty?

Toukokuu: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä – keskusta historiallisen alhaalla