Kauppalehteäkin kustantava mediakonserni Alma Media myy maakunta- ja paikallislehtensä sekä sanomalehtipainoliiketoimintansa mediakonserni Sanomalle. Velaton kauppahinta on 115 miljoonaa euroa ja Alma kirjaa kaupasta arviolta 58 miljoonan euron myyntivoiton kaupan toteutuessa arviolta vuoden 2020 aikana.

Kaupan mukana Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia kustantavalle Sanoma Media Finlandille siirtyvät Alman maakuntalehdet, Tampereella ilmestyvä Aamulehti ja porilainen Satakunnan Kansa.

Sanoma ostaa niin ikään Tampereen Sarankulmassa sijaitsevan sanomalehtipainon Alma Manun sekä useita paikallismedioita, kuten Janakkalan Sanomat, Jämsän Seutu, Kankaanpään Seutu, Nokian Uutiset, Tyrvään Sanomat ja Valkeakosken Sanomat.

Sanomalle myytävän liiketoiminnan liikevaihto on vajaat 100 miljoonaa euroa, ja se on pääosin printtimediaa. Kaupan toteutumisen myötä Sanomalle siirtyy yhteensä noin 365 työntekijää (kokopäiväiseksi muutettuna). Yrityskaupan toteutuminen on ehdollinen kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnälle.

Alma Consumer -liiketoimintayksikköön kuuluneen jakeluliiketoimintansa Alma myi Postille jo kesällä 2019.

Tiistaina julkistettuun kauppaan eivät kuulu Alma Consumerissa raportoitavat Iltalehden liiketoiminta ja digitaaliset kuluttajapalvelut, kuten Rantapallo.fi, Kotikokki.net, Telkku.com ja Etua.fi.

Kaupan myötä digitaalisen liiketoiminnan osuus Alma Median liikevaihdosta nousee noin 67 prosenttiin. Yhtiön riippuvuus painetusta mediasta pienenee merkittävästi.

Divestointien toteuduttua Alma Median tärkeimmät kasvualueet ovat digitaaliset markkinapaikat Suomessa ja kansainvälisesti, valtakunnallinen kuluttajamedia- (Iltalehti) ja palveluliiketoiminta, talous- ja ammattimedia (muun muassa Kauppalehti ja Talouselämä) sekä yrityksille suunnatut palvelut.

”Terävöitämme strategiaamme ja keskitymme erityisesti digiliiketoimintojemme kehittämiseen, kasvattamiseen ja kansainvälistämiseen. Luopuminen alueellisesta media- ja painoliiketoiminnasta on jatkumoa aiemmille divestoinneillemme. Suomessa keskitymme valtakunnallisiin medioihin ja digitaalisiin palveluihin, digitaalisiin mainos- ja markkinointiratkaisuihin sekä maksullisiin digisisältöihin”, Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo.

”Kauppa vahvistaa tasettamme ja saamme lisää resursseja uusiin liiketoiminta-avauksiin sekä yritysjärjestelyihin. Olemme löytäneet hyvän media-alaa tuntevan ostajan, jolla on resurssit turvata alueellisen medialiiketoiminnan elinkaari ja kehittyminen”, jatkaa Telanne.

Helsingin pörssissä listatut Alma Media ja Sanoma järjestävät yhteisen tiedotustilaisuuden Sanomatalossa Helsingissä tänään kello 12.30.

Kauppalehti ja Uusi Suomi ovat osa Alma Mediaa.