Suomalaisista vain 18 prosenttia näyttää nyt vihreää valoa sotelle, käy ilmi Alma Median kyselystä. Tulos heijastelee laajaa julkista kritiikkiä, tutkijat sanovat.

Suomalaisten kannatus hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle on laihaa, kertoo uusi Alma-tutkimus. Alle viidennes vastaajista on sitä mieltä, että eduskunnan tulisi hyväksyä sote-uudistus. Vastustajia on yli kaksi kertaa enemmän. Kolmasosa kansalaisista on epätietoisuuden vallassa.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajaa Markku Jokisipilää luvut eivät juuri yllätä.

- Lakipaketin valmistelu ja sisältö on toistuvasti kyseenalaistettu. Perustuslakivaliokunnan huomiot ovat vaikuttaneet ihmisiin. Uudistusta kannattavat asiantuntijanäkemykset ovat harvassa.

Ajatuspaja e2:n tutkijan Ville Pitkäsen mukaan tuloksissa näkyy vahvasti se, että sote on vaikea asia.

- Kyseessä on erittäin monimutkainen uudistuspaketti, jonka yksityiskohdista on ollut poikkeuksellisen vaikeaa pysyä perillä. Lisäksi ennusteet sen vaikutuksista ovat vaihtelevia.

Merkittävintä vääntöä on käyty valinnanvapauden vaikutuksista palvelujen kustannuksiin ja yhdenvertaiseen saatavuuteen. Valinnanvapauden toimivuutta selvittäviä pilottihankkeita on yhä kesken tai alkamatta.

Uudistuksen tavoitteena on hillitä kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

Säästöt ovat kuitenkin merkittävä kysymysmerkki. Talouspolitiikan arviointineuvosto piti valtiosihteeri Martti Hetemäen muutaman viikon takaisen muistion laskelmia 4,6 miljardin euron säästövaikutuksista epäuskottavina.

Hallituksen kiipeli: Omatkaan eivät innostu

Hallituksen hankalaa tilannetta kuvaa se, ettei uudistus innosta edes omien joukossa. Kokoomuksen ja sinisten äänestäjissä on enemmän uudistuksen vastustajia kuin kannattajia. Kokoomuslaisista vain 28 prosenttia kannattaa hallituksen soten hyväksymistä. Vastustajia kokoomuslaisissa on 41 prosenttia.

Numerot eivät ole kokoomuksen osalta yllättäviä, kun otetaan huomioon Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johtama avoin kapina maakuntamallia vastaan. Uudistusta vastustava kansanedustaja Hjallis Harkimo on jättänyt koko puolueen.

Keskusta on ainoa puolue, jossa uudistus saa tukea. Tässäkin painaa eniten maakuntauudistus, tarkemmin sen kannatus.

- Hallituspuolueet ovat todenneet, ettei uudistus ole täydellinen. Monikaan taho ei tunnu seisovan uudistuksen takana sataprosenttisesti, Pitkänen summaa.

Lue myös: Alma-analyysi: Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle?

Ongelmana on se, että uudistusta vastustetaan eri syistä. Sote ja maakuntamalli naitettiin keskenään syksyllä 2015 tehdyssä lehmänkaupassa. Kokoomus sai valinnanvapautensa ja keskusta maakunnat.

Valinnanvapauslain toteutuminen ja toimeenpano on siksi suuri kysymys. Perustuslakivaliokunnan lausunnoista tehtyjen tulkintojen mukaan valinnanvapauden toteutuminen voi lykkääntyä vuosilla.

- Jos kokoomus tulee siihen tulokseen, että sovitun kytkykaupan toista puolta ei tule, vaikka keskusta saa oman maakuntamallinsa, uudistus voi kaatua, Jokisipilä sanoo.

Kytky on osaltaan hankaloittanut uudistustarpeen vakuuttavaa perustelua.

Sote-valiokunta työskentelee nyt saadakseen lakiesitykseen perustuslakivaliokunnan viime viikolla edellyttämät korjaukset. Näyttää vahvasti siltä, että äänestys venyy syksyyn. Mikäli valinnanvapausmallista tehdään vielä EU-notifikaatio, äänestystä ei välttämättä ehditä pitää tämän vaalikauden aikana.

Sote- ja maakuntauudistuksen tuki alkaa olla kipurajoilla. Eduskunnasta löytyy jaa-ääniä 101, enemmistö on äärimmäisen tiukka.

Soten kariutuminen olisi ratkaiseva arvovaltatappio, joka todennäköisesti kaataisi hallituksen. Toisaalta uudistuksen läpivienti voisi kostautua hallituspuolueille ensi kevään vaaleissa kriittisen yleisen mielipiteen vuoksi.

Lue lisää: Jopa 83 % suomalaisista tyytyväisiä nykyisiin sote-palveluihin – ”Vastuullisten poliitikkojen ajettava reformia silti”