Torniolainen Katri Kulmuni on ennakkosuosikki keskustan puheenjohtajaksi. Hän saa puolueen avainvaikuttajilta 50 prosentin kannatuksen Alma-median kyselyssä.

Tuusulalainen Antti Kaikkonen on haastajan asemassa, kun kaksintaistelun loppusuora aukeaa. Hän saa 39 prosentin suosion uudeksi puheenjohtajaksi. 11 prosenttia haluaisi puoluejohtajaksi jonkun muun.

LUE MYÖS: Analyysi: Onko Antti Kaikkosen peli jo pelattu?

Asetelma on kutkuttava, sillä keskustan puoluekokoukseen on aikaa vain yhdeksän vuorokautta. Keskustalaiset valitsevat Juha Sipilän seuraajan Kouvolassa 7. syyskuuta.

Alma-media lähetti kyselyn keskustan piirihallitusten ja puoluevaltuuston jäsenille sekä kansanedustajille. Vastauksia kertyi 166. Vastausprosentti kohosi kyselyssä 50:een, eli tulokset ovat vahvasti suuntaa antavia.

Kaikkosen loppukirin pitäisi Alma-kyselyn valossa onnistua nappiin, mikäli hän aikoo voittaa Kulmunin.

Kyselyaineiston sanalliset vastaukset kertovat, että ehdokkaiden ikä on nousemassa valinnan keskiöön.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kulmunin tukijat nostavat ehdokkaansa valtiksi nuoruuden. Lappilainen täyttää ensi viikolla 32 vuotta. Uusmaalainen Kaikkonen on 45-vuotias.

”Katri tuo positiivisella ja iloisella olemuksellaan meille nuorisoa ja nuoria naisia mukaan toimintaan. Katri on sanavalmis, asioihin perehtynyt ja pätevä puheenjohtaja”, keskustavaikuttaja kirjoittaa.

Kaikkosen kannattajat korostavat, että tämä osaisi heidän mielestään ratkaista Kulmunia paremmin puolueen kohtalonkysymyksen: kaupunkikannatuksen vähäisyyden.

”Pidän Anttia kokeneempana puheenjohtajaksi. Ihmiset kaupungeissa luottavat Anttiin enemmän”, keskustavaikuttaja arvioi.

”Ei tosikkomaisesti”

Kaikkosen vahvuutena vastaajat pitävät elämänasennetta: ”Antti ottaa asiat myös riittävällä huumorilla, ei tosikkomaisesti.”

Kulmunia kuvaillaan muun muassa napakaksi. Ehdokas itse on puhunut ”äärikeskustalaisuudesta”. Osa kuulijoista on tulkinnut äärikeskustalaisuuden tarkoittavan Paavo Väyryseltä opittua joustamatonta tahtopolitiikkaa, joka johtaa helposti konfliktien kärjistymiseen.

”Katri osaa sanoittaa selkeästi keskustalaisuuden ydintä ja tuo kaivattua raikkautta puolueeseen. Hänellä on kykyä ja napakkuutta johtaa puoluetta”, keskustapäättäjä toteaa kyselyssä.

Kaikkosta puolueen johtoon kannattavat keskustalaiset pitävät Kulmunin nuoruutta ja napakkuutta yhdistelmänä, jota he juuri nyt eivät halua puolueen johtoon.

”Kaikkosella on kokemusta ennen kaikkea politiikasta, mutta myös julkisuudesta enemmän kuin Kulmunilla. En muutenkaan pidä nykysuuntauksesta, jossa nuoret poliitikonalut pääsevät heti suoraan huipulle ilman varsinaisia näyttöjä osaamisestaan tai linjastaan”, keskustavaikuttaja kirjoittaa.

Molemmat ehdokkaat ovat tuoreita ministereitä. Ennen ministeriyttään Kaikkonen toimi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kulmunilta ei vastaavaa kokemusta löydy.

”Antilta löytyy näkemystä ja kokemusta sekä luottamusta yli puoluerajojen. Hänet on tarpeeksi monessa liemessä keitetty, eikä hän hätkähdä pienestä.”

”Tomera nainen”

Vaikka keskustalaiset ovat yrittäneet silotella jakolinjoja julkisuudessa, Alma-kysely tuo ne näkyville. Kulmuni halutaan keskustan johtoon siksi, että hän on ”tomera nainen”. Kaikkonen halutaan keskustan johtoon siksi, että hän on ”kokeneempi ja taitavampi”.

Toiset näkevät ehdokkaan nuoruuden valttina, toiset miinuksena.

Puoluetoimisto on selvittänyt, kuinka paljon puoluekokousedustajia on saapumassa paikalle.

”Piireistä saamiemme tietojen mukaan virallisia puoluekokousedustajia on noin 1 900”, kertoo yhteyspäällikkö Lasse Kontiola.

Alma-kyselyn vastaajista 89 prosenttia on myös puoluekokousedustajia.

Kyselyn pohjalta ei voi sanoa, että peli olisi jo selvä. Oleellista on, millaisen äänestyspäätöksen niin sanotut rivijäsenet tekevät. Piirihallitusten jäsenet edustavat keskustan eliittiä, vaikka heitä on yhteensä noin 300.

Kaikkosen ja Kulmunin välisten väittelyiden yhteydessä on järjestetty ovensuukyselyitä kuulijoiden lähtiessä. Niissä Kaikkonen on pärjännyt hyvin, joten Kouvolassa pidettävillä puheilla saattaa olla vaikutusta tulokseen. Nähtäväksi myös jää, miten hyvin Kulmuni hallitsee ennakkosuosikin paineet.

Niinkin voi käydä, että kesällä 2020 keskustaa ei johda sen paremmin Kaikkonen kuin Kulmunikaan. Vastaajista peräti 46 prosenttia on sitä mieltä, että ensi vuoden sääntömääräisessä puoluekokouksessa tarvitaan ehdottomasti uusi puheenjohtajakilpailu.