Eduskunnalle luovutettiin tänään kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä Suomessa.

Suomen ensimmäisen kansalaisaloitteen tekijät saivat puolueiden eduskuntaryhmien edustajilta kiitosta kansalaisaktiivisuudesta ja onnittelut 69 381 allekirjoituksen keräämisestä aloitteeseen.

Näyttää kuitenkin selvältä, että vasemmistoliittoa ja vihreitä lukuunottamatta muista eduskuntaryhmistä aloitetta vastustavat joko kaikki edustajat tai suurin osa heistä.

Uusi Suomi kokosi puolueiden oletetut kannat tämän jutun faktalaatikkoon.

Syynä kiellon vastustamiseen ovat edustajien mukaan turkiselinkeinon tuomat vientieurot ja työllisyys. Aloitteen tekijöiden perustelut ovat eläinsuojelulliset.

Jokaisen aloitteen luovutustilaisuudessa puhuneen kansanedustajan mukaan aloite ansaitsee eduskunnassa ”arvokkaan kohtelun”.

– Toivon asiasta eduskunnassa hyvää keskustelua, SDP:n Anneli Kiljunen sanoi.

Kaikki edustajat olivat sitä mieltä, että kansalaisaktiiviisuus on tervetullutta, kun se tulee laillisia väyliä pitkin.

Turkistarhauksen kohdalla laittomina keinoina on käytetty tarhaiskuja.

– Hienoa, että näin moni uskoo laillisiin väyliin edistää asiaa, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

– Laillinen vastustaminen on sallittavaa, jopa toivottavaa, rkp:n Thomas Blomqvist totesi.

Moni vakuutti, että asia käsitellään vakavissaan niin valiokunnissa kuin eduskunnan suuressa salissa. Suomen ensimmäisen kansalaisaloitteen luovuttaminen oli edustajien mielestä merkki kansalaisyhteiskunnan eloisuudesta.

– Kertoo siitä, että kansalaisyhteiskunta on voimissaan, sanoi keskustan Jari Leppä.

Suomessa kansalaiset voivat viime keväänä voimaan tulleen lain mukaan saada lakiehdotuksen eduskunnan käsiteltäväksi, mikäli vähintään 50 000 kansalaista kannattaa aloitetta.

Selkeimmin ja yhtenäisimmin aloitteen taakse asettuivat vihreät, joka Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan kannattaa aloitetta lämpimästi.

Myös vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan aloite ”kuulostaa hyvältä”.

Jyrkimmin aloitetta vaikuttavat vastustavan kristillisdemokraatit. Puolueen puheenjohtaja Peter Östman jopa kehotti hallituspuolueita olemaan kannattamatta sitä.

– Hallitusohjelman vastaisia aloitteita ei pitäisi lähtökohtaisesti edistää, Östman sanoi.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että maaseudun elinkeinorakennetta monipuolistetaan.

Aloitteen laatijoihin kuuluvan Luonto-Liiton toiminnanjohtajan Leo Straniuksen mukaan kansalaisaloitteiden ei kuitenkaan tarvitse mukailla hallitusohjelmaa.

– Juuri sitä varten tällainen mahdollisuus on olemassa, että saadaan käsittelyyn hallitusohjelman ulkopuolisia aloitteita, Stranius totesi aloitetta esitellessään.

Aloitteen tekijöiden mielestä turkistarhaus on marginaalinen elinkeino. Se on keskittynyt noin tuhanteen tarhaan, joista suurin osa sijaitsee Pohjanmaalla.

Tilaisuudessa puhuneet kansanedustajat kuitenkin korostivat juuri alan tuomaa vientiä ja työllisyyttä. Ala tuo Suomeen MTK:n mukaan noin 300 miljoonan euron vientitulot ja työllistää suoraan 4 350 henkilöä.

- Voiko väittää, että ala on marginaalinen, Östman kysyi.

Aloitteen perustelut ovat kuitenkin eläinsuojelulliset, eivät taloudelliset. Aloitteen takana olevan Animalian toiminnanjohtajan Kati Pullin mukaan Suomella olisi varaa luopua turkiselinkeinosta.

Sinnemäki: Suosio voi kääntyä

Vihreiden Anni Sinnemäki kertoi Uudelle Suomelle uskovansa, että aloite herättää keskustelua turkiselinkeinon eettisyydestä, ja voi sitä kautta saada taakseen ennakoitua enemmän kansanedustajia.

- Uskon, että sen suosio voi kääntyä, vaikka tällä hetkellä näyttää, että se ei saa enemmistöä, Sinnemäki sanoi.

Sinnemäen mukaan näyttää siltä, että 50 000 allekirjoitusta on sopiva alaraja sille, että kansalaisaloite tuodaan eduskunnan käsittelyyn. Aloitteita on tällä hetkellä aloitettu yli 50. Niistä 12 on jo umpeutunut kannattamattomina, ja yksi päässyt eduskuntaan asti.

- Se ei ole mahdoton, mutta ei myöskään liian helppo.

Koko elinkeinon täyskielto on radikaali vaatimus, jota eduskunnassa on helppo vastustaa.

Olisiko kansalaisten siis kannattnut olla ovelampia ja vaatia täyskiellon sijaan esimerkiksi korkeampaa verotusta turkistuotteille tai huomattavasti nykyistä suurempia häkkejä?

Sinnemäen mielestä aloite on hyvä nykyisellään.

- Mielestäni kansalaiset ovat ajatelleet asian hyvin, että selkeästi sanotaan, mitä halutaan, eikä ole pyritty tekemään asiasta monimutkaisempaa kuin se on, Sinnemäki sanoi.