Itsenäisyyspäivän ympärillä kohistiin tuplabuukkauksesta, jonka johdosta moni tulkitsi äärioikeistolaisen kulkueen syrjäyttäneen lastenjuhlan Helsingissä Töölöntorilta. Onko 612-kulkue todella äärioikeistolainen? Uusi Suomi kysyi Suojelupoliisilta (Supo).

Niin sanottu alpakkagate sai valtavat mittasuhteet somessa ja mediassa. Monen mielestä tuplabuukkauksen johdosta Töölöntorilta olisi pitänyt häätää äärioikeistolaiseksi kutsuttu 612-kulkue, eikä töölöläisten puuhaama lastenjuhla alpakoineen. Poliisi kuitenkin selitti, että kulkue oli varannut tilan jo vuotta aiemmin ja pormestari Jan Vapaavuori (kok.) painotti turvallisuutta ja sitä, ettei kaupunki voi neuvoa asiassa poliisia. Lastenjuhla järjestettiin lopulta Töölön jalkapallostadionilla.

Lue tarkemmin: Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

612-kulkue keräsi tänä vuonna yhteensä 2800 osallistujaa ja viime vuonna yli 2000. Puolustajien mukaan kulkue ei ole äärioikeistolainen, ja moni on kritisoinut mediaa virheellisestä uutisoinnista. 612-kulkueen järjestäjiin kuuluva Timo Hännikäinen selvensi Facebookissa, ettei kyseessä ole ”äärioikeistolainen eikä edes nationalistinen tai kansallismielinen kulkue”, vaan ainoastaan isänmaallinen. Kulkuetta ovat puolustaneet myös muun muassa perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, jonka mukaan kyseessä on ”hieno kulkue”, sekä puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Töölön Tärähtäneistö näyttää käyvän aika kuumana, kun laillisen ja rauhanomaisen itsenäisyyspäiväkulkueen sabotointi alpakoilla ja lapsilla ratsastaen ei onnistunut. Huomautettakoon taas tietämättömille, että 612-kulkueeseen on osallistunut ja osallistuu tälläkin kertaa täysin kunniallisia ihmisiä, jotka eivät öyhötä eivätkä möykkää eivätkä varsinkaan ole natseja. Sitten on erikseen niitä natsikulkueita, kuten PVL:n marssi, joilla ei ole mitään tekemistä 612:n kanssa, Halla-aho sanoi Facebookissa ja lisäsi, ettei kulkue ole vastuussa liepeilleen pyrkivistä tai anarkistien hyökkäilyistä.

Vuodesta 2014 lähtien järjestetty 612-kulkue kertoo nettisivuillaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton, eikä marssilla saa näkyä poliittisia tunnuksia. Suojelupoliisi katsoi kuitenkin vuoden 2015 vuosikirjassaan, että tapahtuman ”organisoivat maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset toimijat”. Supon vuoden 2016 vuosikirjassa tai vuoden 2014 vuosikertomuksessa 612-marssia ei kuitenkaan mainita. Suposta kerrotaan Uudelle Suomelle, että syynä tähän on Supon rooli keskittyä kansallisiin turvallisuusuhkiin. Vuosikirjaan kootaan vuoden aikana tapahtuneet keskeiset tapahtumat.

Vuonna 2015 marssi nousi esiin turvallisuusuhkan näkökulmasta, mutta muina järjestämisvuosina ei. Supo huomauttikin vuosikirjassaan, että itsenäisyyspäivänä 2015 tapahtumaan liittyi väkivaltaa ja vahingontekoja, kun anarkistit pyrkivät häiritsemään 612-kulkuetta ja jopa estämään sen. Supon mukaan poliisin varautuminen esti tuolloin yhteenottojen laajenemisen.

Supon viestintäasiantuntija Verna Leinonen huomauttaa, että Suomessa on kaikenlaisia ryhmittymiä, joiden arvot ja agendat vaihtelevat. Hänen mukaansa Supon intresseissä ei ole määritellä, onko 612-kulkue äärioikeistolainen vai ei, koska sitä ei tällä hetkellä nähdä turvallisuusuhaksi.

612-kulkueen mukana on nähty vuosittain marssivan myös hiljattain kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) uusnatseja. Kuuluuko PVL:n jäseniä 612-kulkueen aktiiveihin ja seuraako Supo 612-kulkueen aktiiveja?

–Tähän voin vastata ainoastaan, että Supo seuraa kaikenlaisia ryhmiä itsenäisyyspäivänä, Leinonen sanoo.

612-organisaattori Hännikäisen mukaan PVL ei ole kulkueen järjestäjä eikä ole koskaan ollutkaan, vaan puolueista ja järjestöistä riippumaton 612.fi-yhdistys on vastannut järjestelyistä alusta asti.

– Niin isoon joukkoon kuin 612-kulkue mahtuu tietenkin monenlaista väkeä. Joitakin uusnatseja on myös osallistunut kulkueeseen. Järjestäjiltä onkin monesti vaadittu, että tämän tai tuon ryhmän osallistuminen pitäisi kieltää. Olen vastustanut näitä vaatimuksia johdonmukaisesti. Niin kuin sananvapauskin kuuluu joko kaikille tai ei kenellekään, myös kulkue on avoin kaikille, eikä siihen tehdä poikkeuksia. Porttikiellon tilaisuuteen saa vain rupeamalla hulinoimaan tai yrittämällä kaapata tilaisuus omiin tarkoitusperiinsä, Hännikäinen sanoi Facebookissa.