Lääkelaitoksen ylijohtaja, professori Hannes Wahlroos on irtisanoutunut virastaan. Syyksi eroonsa hän ilmoitti lääkehallinnon alueellistamissuunnitelmat, joissa lääkealan hallinto ollaan siirtämässä Helsingistä Kuopioon.

- Nyt kun lääkehallintoon valmistellaan suuria muutoksia, on sopiva aika vahdinvaihdolle. Lääkelaitos on ollut minun elämäntyöni, ja nyt kun suuntaus on aivan toinen, tämä on minun johtopäätökseni, toteaa Wahlroos.

Wahlroos on työskennellyt lääkehallinnossa 30 vuotta. Lääkelaitosta hän on ollut mukana kehittämässä sen perustamisesta lähtien. Nyt hän ilmoittaa olevansa työmarkkinoiden käytettävissä.

- Suhtaudun tulevaisuuteen avoimin mielin.

Wahlroos ei myönnä suoraan, että kyseessä olisi protesti. Hän pitää kuitenkin alueellistamispäätöstä erittäin riskialttiina ratkaisuna eikä katso olevansa sopiva henkilö vetämään tätä kehitystä siihen suuntaan kuin se on nyt menossa.

Lääkehallinnon siirron on pelätty lamaannuttavan koko lääkehallinnon ja valvonnan sekä vaarantavan näin myös lääketurvallisuuden.

Wahlroos ei halua kuitenkaan enää maalata mitään pahoja näkymiä.

- Lääketurvallisuusuhkia tulee aina silloin tällöin ja ne pitää osata hoitaa. Toivon, ettei siirto tätä kykyä heikennä, mutta nähtäväksihän se jää, sanoo Wahlroos.

Suomen lääkehallinnolla on Wahlroosin mukaan muutenkin edessään monia mittavia haasteita myös EU:ssa.

- Voin vain toivoa, että niistä selvitään. Enhän minä halua mitään huonoa elämäntyöni jatkolle, toteaa Wahlroos.

Tähän mennessä 18 jättänyt talon

Wahlroos piti tiedotustilaisuuden henkilökunnalle tiistaina aamupäivällä. Hänen mukaansa henkilöstö oli yllättynyttä ja vakavaa, mutta ymmärsi hänen ratkaisunsa.

Irtisanoutumismieliala on Lääkelaitoksessa ollut vahva syksyn aikana. Syksyisen kyselyn mukaan peräti 92 prosenttia työntekijöistä ilmoitti, ettei aio muuttaa pois pääkaupunkiseudulta.

Tähän mennessä uhkauksensa on vahvistanut 18, kertoo hallintopalvelupäällikkö Tuula Sandholm.

- Osa henkilöstöstä on elänyt vielä toivossa, mutta irtisanoutumiset tulevat varmasti lisääntymään kevään mittaan. Itse olen vielä sammuttamassa valot, kun lähtö tulee, mutta Kuopioon en voi muuttaa, sanoo Sandholm.

Kaikkiaan Lääkelaitoksessa työskentelee yli 200 henkilöä, joista enemmistö on naisia. Työntekijöiden keski-ikä on alle 43 vuotta.