Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala ihmettelee hallituksen arvonlisäveropäätöstä kaupparuoan osalta. Kaupparuoan arvonlisävero laskee sovitusti 17 prosentista 12 prosentiin lokakuun alussa, mutta nousee heinäkuussa 2010 13 prosenttiin.

- Turhaa kikkailua. Ruoka olisi pitänyt laskea 12 prosenttiin, ja hallitus olisi sitten voinut miettiä muut ratkaisut, Pekkala sanoo Uudelle Suomelle.

Ravintolaruoan osalta hallitus sopi, että alv laskee 13 prosenttiin heinäkuun 2010 alusta.

Myös SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mielestä hallituksen päätökset välillä laskea ja taas nostaa ruoan arvonlisäveroa on hölmöläisten hommaa.

Pekkalan mukaan näyttää siltä, että alv-kiistassa puolueiden välinen arvovaltavääntö näytti ohittavan itse verotukselliset asiakysymykset.

Pekkala oli kikkailukommenteistaan huolimatta tyytyväinen siihen, että ruoka halpenee.

Sen sijaan yleisen alv:n nosto 22:sta 23 prosenttiin sai kritiikkiä niin Pekkalalta kuin Urpilaiselta.

Urpilainen mielestä päätös vaikuttaa kielteisesti kotimaiseen kysyntään ja sitä kautta työpaikkoihin.

- Tämä ei ole oikea toimenpide. Yksityistä kulutusta pitäisi yrittää nostaa. Nyt tehty veroratkaisu on kokonaisuudessaan aika neutraali, se ei nosta kulutusmahdollisuuksia, Pekkala sanoo.

Pekkalan mukaan yleinen alv:n nostaminen vaikeuttaa palvelualojen työllisyyttä. Lehdistötiedotteessaan Kaupan liitto rinnastaa työttömyyden kasvun palvelualalla ja vientiteollisuudessa 90-luvun laman virheisiin.

- Ei tätä [veroratkaisua] voi sinänsä rinnastaa 90-luvun laman virheisiin. Olisi vain hyvä että kulutukseen kannustettaisiin, Pekkala tarkentaa.