Arvonlisäveron eli alv:n korotus vastineeksi työnantajien sivukulujen laskusta olisi Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan lyhytnäköistä ja aggressiivinen toimi, jos se tehtäisiin heti ensi vuonna.

- Ihmelääke ei löydy kuluttajien pussista. Kuluttajan piikkiin ei pidä panna yhtään enempää, Lehtinen sanoo Uudelle Suomelle.

Mahdollisuuden työnantajien sivukulujen laskun rahoittamisesta alv-nostolla ovat tuoneet esiin niin STTK:n pääekonomisti Ralf Sund Uuden Suomen haastattelussa kuin myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Ylellä.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua eilen torstaina spekulaatioon ovat nousseet ne keinot, joilla hallitus voisi lainsäädännön kautta päästä tavoittelemaansa viiden prosentin hintakilpailukykyhyppyyn. Lehtisen mielestä kaikenlaisia äkkiliikkeitä pitäisi nyt välttää. Hänen viestinsä on, että veroinstrumenttien käytössä pitäisi nyt laittaa jäitä hattuun.

- Alv:n nosto, varsinkin jos se tehtäisiin jo vuonna 2016, vaarantaisi talouskehityksen leikkaamalla kuluttajien ostovoimaa, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mielestä alv:n nostoa ei pidä edes harkita syyskuun budjettiriihessä. Hän muistuttaa, että Suomi on ollut jo useita vuosia taantumassa ja alv-nosto vain pitkittäisi sitä. Lehtisen mielestä alv laajapohjaisena kulutukseen suuntautuvana verona ei muutenkaan ole oikea vastapaino työantajamaksujen alentamiselle.

- Äkkiliikettä ei ole. Pikatempuilla saadaan aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä, Lehtinen sanoo.

Pidemmällä aikavälillä katseltuna arvonlisäveroprosentin nostamisesta keskusteltaessa pitäisi Lehtisen mielestä samalla kertaa puhua ansiotuloverojen keventämisestä.

Lehtinen korostaa tuottavuustavoitteeseen pääsyssä keskittymistä työelämän pelisääntöihin. Lehtisen mielestä työaikapankkikortti pitäisi katsoa ensimmäisenä, kun sille tuntuu kaikilta osapuolilta ja myös kansalaisilta tulevan kannatusta.