Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja iloitsee Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman kirjauksesta koskien virvoitusjuomaveroa. Hallitus aikoo selvittää, voisiko marja- ja hedelmämehut rajata pois virvoitusjuomaveron piiristä.

”Hallitus korottaa 25 miljoonalla eurolla virvoitusjuomaveroa painottaen korotuksen sokeripitoisiin juomiin. Tällä vahvistetaan veron kansanterveydellistä ohjausvaikutusta. Hallitus selvittää, voisiko veron rakennetta muuttaa siten, että marja- ja hedelmämehut rajataan pois veron piiristä. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta korottaa verosta vapautetun pientuotannon rajaa”, hallitusohjelman kirjaus kuuluu.

LUE MYÖS: Hallitusohjelma pelästytti kaupan: Mitä tapahtuu Rainbow- ja Pirkka-tuotteille?

Kurjenoja huomauttaa, että mehujen rajaus pois koskisi myös kaupan itsepuristettavia mehuja, joiden verotukseen verottaja heräsi viime vuoden lopulla. Tuoreista ja raaka-aineista puristettujen mehujen ja smoothieiden kysyntä on lisääntynyt. Kaupat ovat vastanneet kysyntään perustamalla myymälöihinsä omia mehustuspisteitä, jotka yleensä sijaitsevat kaupan hedelmäosastolla.

”Hienoa muuten, että hallitusohjelmaneuvottelijat ovat kuunnelleet kaupan ääntä myös siinä, että hedelmämehut rajataan pois virvoitusjuomaverosta ja pientuotannon rajaa nostetaan. Nykyinen verotus kaupassa itsepuristettavissa mehuissa on älytön”, Kurjenoja tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Uusi Suomi kertoi loppuvuodesta 2018 verohallinnon linjauksesta , jonka mukaan myymälöissä valmistetuista mehuista ja smoothieista on maksettava virvoitusjuomaveroa.

Verohallinnon tiedotteen mukaan myymälöissä puristetulle mehuille tai smoothielle on omat tullinimikkeet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupan omalla tai sen vuokraamalla mehustuskoneella tai muulla laitteella valmistetusta tuoreesta mehusta tai smoothiesta on maksettava virvoitusjuomaveroa.

Virvoitusjuomavero koskee yrityksiä, joiden tuottamien juomien määrä on yli 50 000 litraa kalenterivuodessa. Vaikka kaupan tuottamien juomien määrä jäisi alle 50 000 litran raja-arvon, jolloin veroa ei tule suoritettavaksi, on kauppa ilmoitusvelvollinen.

LUE MYÖS: Posti varoittaa Kiina-nyssäköiden katastrofista – Syynä Rinteen hallituksen verolinjaus

Hallitusohjelmassa tutkitaan siis nyt myös tämän raja-arvon nostamista.

LUE MYÖS: Antti Rinteen 730 miljoonaa euroa: Näin suomalaisilta kerätään lisää veroja