Säätiöt nauttivat yleishyödyllisen yhteisön asemansa turvin verohelpotuksista mutta harjoittavat liiketoimintaa kuin yritykset - näin Suomessa.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan vääristyneeseen tilanteeseen on tultava muutos.

VTV julkisti torstaina raportin, jonka mukaan säätiöiden ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen tuloverotusta koskeva sääntely on tarkistettava ja säätiölaki uudistettava.

Tällä hetkellä Patentti- ja rekisterihallituksen johtama valvonta ja säädökset ovat niin "rajoittuneita", ettei säätiöiden toimintaa edes voi lain mukaan pitää kyseenalaisena.

-Ne toimivat nykyisten säädösten mukaan, kertoo VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Kirsti Sälli Uudelle Suomelle.

Suomessa on noin 2 900 säätiötä, joista 90 prosentissa toiminta on joko kokonaan tai osittain verovapaata.

VTV:n raportin mukaan "yleishyödyllisinä on käytännössä pidetty myös sellaisia yhteisöjä, joiden toiminta on lähes puhtaasti elinkeinotoimintaa".

Sällin mukaan erikoisinta ja kiusallisinta tilanteessa on se, että tieto tällaisista tahoista on "hys-hys-salaista".

-Verottaja ei kerro, keitä nämä säätiöt ja yhdistykset ovat, hän ihmettelee.

Et siis voi antaa esimerkkejä siitä, mitkä säätiöt pyörittävät liiketoimintaa verohelpotusten avittamana?

Sälli ei saa sanaa suustaan naurultaan.

-En, hän lopulta kiteyttää epäuskonsa.

Yleishyödyllisten yhteisöjen saaman tuloverolain mukaisen veroedun suuruusluokaksi on arvioitu 1990-luvun puolivälistä alkaen 100 miljoonaa euroa vuodessa. Uudempaa tietoa ei ole verottajalta saatu.

VTV:n mukaan todellinen luku on selvästi suurempi.

-Saimme verottajalta tämän tarkastuksen yhteydessä viiden suurimman säätiön vuodessa yhteensä saaman veroedun määrän. Yhteensä ne hyötyivät keskimäärin 35 miljoonaa euroa vuodessa, kertoo Sälli.

-Jos jo viiden suurimman säätiön etu on näin suuri, niin voi sanoa, että tuo 15 vuotta vanha arvio on selvästi alimitoitettu.

Viiden suurimman säätiön saaman veroedun vertailu niiden jakamaan yleishyödylliseen apuun paljasti toisenkin mielenkiintoisen seikan. Apua jaettiin täsmälleen veroedun verran, vuodessa 35 miljoonaa euroa.

-Se verohyöty siellä siis vaan pyörii, naurahtaa Sälli.

Monimutkaiseksi yleishyödyllisten yhdistysten liiketoiminnan tarkastelun tekee Sällin mukaan se, että kaikki liiketoiminta ei automaattisesti ole pahasta säätiöillekään.

-Sellaistakin elinkeinotoimintaa on, joka liittyy säätiön alkuperäiseen toimintaan.