Ihmiset ovat hiljalleen palanneet ravintoloiden terasseille ja kuntosaleille, mutta koronapandemia on kaikkea muuta kuin ohi.

Globaalisti tartuntoja on ­todettu jo noin kahdeksan miljoonaa. Kesä­kuun 15. päivään mennessä ­covid-19-tautiin kuolleita oli todettu jo 433 000.

Tällä hetkellä virus leviää kehittyvissä valtioissa, kun muun muassa Brasiliassa, Intiassa, Keski- ja Etelä-­Amerikassa sekä Venäjällä koronavirustapauksia todetaan nopeammin kuin koskaan. Virus on räjähtämässä käsiin myös Afrikan mantereella, jossa 100 000 tauti­tapauksen todentamiseen meni 98 päivää, mutta 200 000 tapaukseen enää 18 päivää.

Pekingissä on viime päivinä todettu kymmeniä koronavirusta­pauksia, vaikka kaupungissa ei havaittu uusia tapauksia kahteen kuukauteen. Lähihistorian valossa Kiinan valtion julkaisemaan dataan tulee suhtautua hyvin kriittisesti.

Globaaleista tartunnoista ja kuolleista noin neljäsosa on todettu Yhdysvalloissa, missä on viime aikoina monissa osavaltioissa nähty tartunta­piikkejä. Tämä on saanut monet sijoittajat hermoilemaan, voisivatko esimerkiksi Texas, Pohjois-Carolina tai Arizona palata nopeasti karanteenialueiksi.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin ennätti jo kommentoida, että uusia karanteeneja ei Yhdysvalloissa nähdä, koska Yhdysvalloilla ei ole niihin varaa. Tosiasiassa Mnuchin tai liittovaltion hallinto ei päätä yksittäisten osavaltioiden karanteenien nostamisista, vaan kuvernöörit päättävät mahdollisista suojaustoimista.

Mikään uutinen tartuntojen kiihtyminen ei ole. Terveysalan ammattilaiset ovat jatkuvasti muistuttaneet, ettei koronavirus häviä mihinkään, vaikka eristämistoimet toimivat. Rokotetta ei ole, hoitokeinoja ei ole, ja kaikki tutkimus on vielä alku­vaiheessa.

Yhdysvalloissa nyt nähtävät tartuntapiikit eivät ole paljon pelättyä toista aaltoa, vaan kyseessä on ensimmäinen aalto, joka on vain levinnyt New Yorkin ja New Jerseyn kaltaisten epidemiakeskusten ulko­puolelle.

Toukokuun 25. päivä ­vietetty ­Memorial Day oli Yhdysvalloissa monissa osavaltioissa se päivä, jonka jälkeen karanteeneja on alettu keventää. Tuon päivän jälkeen todettujen uusien tartuntojen määrä on lisääntynyt vähintään kymmenen prosenttia 16 osavaltiossa.

Samaan aikaan on lisätty testauskapasiteettia, mutta tilastojen mukaan myös virusperäisten sairaalatapausten määrä on nousussa.

Ensimmäisenä rokotteen kehittävä yhtiö ansaitsee kaiken maineen ja mammonan, joka pandemian lopettamisesta seuraa.

Modernan osake on kallistunut, kun lääkealan yhtiö on kertonut hyvin sujuneista kliinisistä testeistä, joita on tarkoitus jatkaa heinäkuussa yhä suuremmalla joukolla. Toistaiseksi yhtiö on julkistanut kokeistaan dataa, jota on asiantuntijoiden mukaan ollut vaikea tulkita.

Yhtiön johtoryhmä on myös herättänyt epävarmuutta markkinoilla muun muassa myymällä osakkeitaan.

Mayo Clinicin tartuntatautiasiantuntija Gregory Poland kommentoikin alkuviikosta ­Marketwatchille, että tällä hetkellä kukaan ei tiedä, kauanko rokotteen saamisessa vielä kuluu aikaa.

Lue seuraavaksi: