Amerikkalainen sotilasvirkamies pitää Turkin ja USA:n yhteenottoa Syyriassa mahdollisena. CNN uutisoi sunnuntai-iltana, että Turkin joukot ovat katkaisseet Kobanin kaupunkiin johtavan päätien. Kobanissa on amerikkalaisjoukkojen tukikohta.

”USA:n joukot ovat vaarassa joutua eristyksiin, ja riski yhteenotosta Turkin joukkojen kanssa kasvaa koko ajan, jos turkkilaiset eivät pysähdy”, nimetön sotilaslähde sanoi sunnuntaina.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kertoi sunnuntaina presidentti Donald Trumpin antaneen käskyn noin tuhannen sotilaan poisvetämisestä Syyriasta. CNN:n sotilaslähde sanoo, ettei virallinen käsky ole vielä saapunut Syyriaan, mutta joukot valmistautuvat lähtemään.

CBS:n haastattelussa puhuneen Esperin mukaan amerikkalaisjoukoilla on lupa puolustautua ja vastata tulitukseen, jos tarvitaan.

Uusien amerikkalaistietojen mukaan Turkin joukot ampuivat perjantaina tahallaan ammuksia Yhdysvaltain joukkoja kohti Syyriassa.

Lue lisää:

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tänään sunnuntaina vaatinut Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä Syyrian kurdialueille. Merkel keskusteli puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Erdogan puolestaan kertoi pyytäneensä Merkeliä selittämään, miksi asevienti Turkkiin on keskeytetty.

”Sen jälkeen, kun aloitimme operaatiomme, olemme saaneet kaikenlaisia uhkauksia taloudellisista pakotteista ja asemyynnin keskeyttämisestä. Ne, jotka luulevat Turkin taipuvan tahtoonsa uhkailemalla, ovat väärässä”, Erdogan sanoi tv-lausunnossaan uutistoimistojen mukaan.

Muun muassa Saksa ja Ranska ovat viikonloppuna ilmoittaneet keskeyttävänsä asevientinsä Turkkiin. Suomessa valtioneuvosto linjasi perjantaina, ettei uusia asevientilupia Turkkiin myönnetä.

Syyrian tilannetta seuraavat humitaariset järjestöt arvioivat sunnuntaina, että Syyria on ajautunut täydelliseen kaaokseen Turkin hyökkäyksen takia. Sunnuntaina satojen Isis-taistelijoiden ulkomaalaisten perheenjäsenten kerrottiin paenneen Ain Issan leiriltä. Kurdien hallinnon edustajan mukaan leirillä ei ole enää vartijoita, koska heitä tarvitaan taistelussa Turkkia vastaan.

”Leirillä olleet naiset ja lapset on jätetty eksyneinä kaaokseen”, Pelastakaa lapset -järjestön Syyriasta vastaava johtaaja Sonia Kush kommentoi Financial Timesille.

Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis ovat varoittaneet myös Isisin uudesta noususta. Syyrian pohjoisosien kurdien hallitsemilla leireillä on tuhansia vangittuja Isis-taistelijoita.