Amerikkalaistoimittaja ihmettelee vierailulta kuvatussa Fintopia-videosarjan ensimmäisessä osassa muun muassa suomalaisten erikoisia harrastuksia.

”Suomalaisten pohjoiset naapurikansat pitävät suomalaisia outoina. Kielikin muistuttaa haltiakieltä. Kanssakäymistä tuntemattomien kanssa vältetään, eikä small talk ole tavallista. Sen sijaan, suosittuja harrastuksia ovat eukonkanto, ilmakitaran soitto ja kännykänheitto”, Ahslee Vance sanoo.

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon kännykänheittotaidot tekevät kuitenkin suuren vaikutuksen. Etelätalo valitsee heitettäväkseen Nokian vanhan kännykän.

”Minullakin oli pienenä tällainen”, Etelätalo sanoo, ja viskaa puhelimen lähes silmänkantamattomiin. Maahan osuessaan puhelin rikkoutuu.

”Ihan kuin tämä olisi vertauskuva”, Vance toteaa maahan hajoavasta nokialaisesta.

Kännykänheitossa rikki menevästä vanhasta Nokian puhelimesta päästään siis Nokian nousuun tuhoon, Nokian merkitykseen suomalaisille ja sen alamäen jälkeisiin uusiin yritystoivoihin ja Suomen teknologia-alan uuteen nousuun.

”Suomessa tapahtui jotain hyvin epätavallista”, Vance sanoo ja kuvailee, miten Nokian kulta-aika kietoi ikään kuin koko Suomen kansan kyseisen yrityksen menestyshuumaan.

”Nokian merkitys oli Suomen taloudelle valtava. Nokian huippuvuosina 40 prosenttia kaikista myydyistä kännyköistä oli Nokian valmistamia”, Vance kertaa istuessaan raitiovaunun kyydissä Helsingissä.

Lue seuraavaksi:

”Vuonna 2007 Suomelle tapahtui kuitenkin jotain hirveää. Apple julkisti iPhonen ja pilasi kaiken”, Vance kuvailee Nokian alamäen alkua.

”Moni suomalainen otti Nokian murentumisen joko henkilökohtaisena epäonnistumisena tai Suomen epäonnistumisena, koska yrityksellä on myös kulttuurinen merkitys”, Nokiasta The decline and fall of Nokia -kirjan kirjoittanut toimittaja David Cord sanoo.

Vance toteaa, että Microsoftin Nokia-puhelinten ostoa ei juuri pidetty Suomessa. Seuraavaksi Vance selvittääkin, mikä oli seuraava Nokia? Roviosta sitä ennustettiin, mutta samaa menestystä ei tullut. Rovio kuitenkin aloitti pelibuumin Suomessa, jolloin syntyi myös alalla hyvin menestynyt Supercell.

Ilkka Paananen on pidetty, koska hän onnistui luomaan Nokian jälkeen suurimman menestystarinan alalla”, Vance kuvailee Supercellin toimitusjohtajaa.

”Kutsun itseäni toimitusjohtajaksi, jolla ei ole valtaa”, Paananen sanoo Vancelle kuvaillessaan johtamistapaa, jossa päätösvalta pelien suhteen on annettu pelejä kehittäville työntekijöille.

Vance esittelee Fintopia-ohjelmassa myös Helsingissä sijaitsevan, Pohjoismaiden suurimman yrityshautomon Mario 01:n, joka toimii vanhan sairaalan tiloissa. Siellä toimii muun muassa viherseinäyritys Naava.

Lue myös: