Asiantuntijan mukaan on viitteitä siitä, että joskus työnantajat käyttävät työsopimusten koeaikoja vääriin tarkoituksiin.

Kauppalehti uutisoi perjantaina 29-vuotiaasta Salla Jokisesta, joka on haastanut smoothie-ketju Jungle Juice Barin ( Smoothie Heaven Oy) Helsingin käräjäoikeuteen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Jokisen työsuhde oli irtisanottu ennen neljän kuukauden koeajan päättymistä. Työntekijän mukaan hän sai esimieheltään irtisanomisperusteeksi ainoastaan vastauksen ”tähän tulokseen on tultu, en voi valitettavasti kommentoida sen enempää”.

Jokinen kertoo kuulleensa tarkempia perusteluja sähköpostitse puolitoista viikkoa myöhemmin. Jokisen mielestä koeaikapurku liittyy mahdollisesti siihen, että hänen tuntipalkkansa olisi noussut muutamaa viikkoa myöhemmin.

”Jokinen olisi ollut kalliimpi työntekijä verrattuna taas sellaiseen työntekijään, jolle olisi voinut maksaa harjoittelijan palkkaa. Kyseessä on syrjivä peruste purkaa työsuhde”, kanteessa todetaan.

Työnantajan käsitys on toisenlainen. Smoothie Heaven ilmoittaa riitajutun haastehakemuksessa, ettei koeajalla tapahtuvaa työsuhteen päättämistä tarvitsekaan perustella.

”Lähtökohtaisesti perusteena työsuhteen päättämiselle on nimenomaisesti koeaika eikä muuta perustelua vaadita”, yhtiö toteaa Helsingin käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa.

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) työaika- ja palkkausjärjestelmäasiantuntija Sirpa Leppäkoski toteaa yleisellä tasolla ihmettelevänsä suuresti, ”minkälaisen kuvan työnantaja antaa eteenpäin, jos se ei pysty päätöstään mitenkään perustelemaan”.

”On valitettavan yleistä, ettei koeaikana tapahtuvan työsuhteen päättämisen perusteluja kerrota työntekijälle. Koeaikana työsuhteen päättämiskynnys on muutenkin kovin matala. Toivoisin, että työntekijä ja työnantaja kävisivät asioita yhdessä läpi jo työsuhteen aikana, jos työntekijän tekemisessä on parannettavaa tai huomautettavaa”, Leppäkoski toteaa.

”Kun perusteluja ei anneta, työntekijä ei osaa arvioida työsuhteen purkamisen laillisuusperusteita saati sitä, mitä hän voi mahdollisesti tehdä toisin seuraavassa työpaikassa.”

Leppäkosken mukaan on myös viitteitä siitä, että joskus työntekijän koeaikaa käytetään vääriin tarkoituksiin.

”Joskus tuntuu siltä, ettei tarkastella työntekijän ja työnantajan toiveiden yhteensopivuutta vaan palkataan tietoisesti liikaa porukkaa esimerkiksi jonkun toimipisteen tai liikkeen avaamisen yhteydessä. Tai muuten vaan kierrätetään porukkaa."

Leppäkosken mukaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma ei koeaikakikkailulla helpotu.

”Työntekijät muuttavat heikomman työllisyyden alueilta pääkaupunkiseudulle. Hommaavat asunnon ja työpaikan. Sitten työsuhde puretaan koeaikana ja työntekijä jää aika lailla tyhjän päälle.”

Myöskään Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n työmarkkinajohtaja Eero Lindström ei ota kantaa yksittäistapaukseen.

”Työsopimuslaki ei edellytä, että koeaikapurun syitä käydään sen enempää läpi. Parempi on siksi menetellä lain velvoittamin tavoin. Kun laki ei perusteluja vaadi, niin niitä ei ole velvollisuutta antaa”, Lindström toteaa yleisellä tasolla.

Lindström kertoo törmänneensä aiemminkin PAMin väitteeseen siitä, että työntekijöiden koeaikoja käytettäisiin työnantajien toimesta väärin perustein.

”Jätän sen omaan arvoonsa. Rekrytointi on haastava prosessi, joka vaatii paljon työnantajalta. En jaksa uskoa siihen, että työnantajat palkkaisivat lisää väkeä vain tehdäkseen koeaikapurkuja. Koeaikana purkamiseen on aina syy”, Lindström sanoo.

Lue myös: Koeajalla irtisanottu haastoi Jungle Juice Barin oikeuteen – ”Lähdin tappelemaan, koska ei näin voi tehdä”