Pörssilistautumista suunnitteleva asuntoyhtiö Kojamo eli entinen VVO on ollut ammattiliitoille avokätinen osingonmaksaja.

Viidessä vuodessa Kojamo on maksanut osinkoja yhteensä 242,7 miljoonaa euroa. Summasta reilusti yli puolet on mennyt liitoille. Ammattiliittojen tulot ovat verovapaita.

Kojamo ilmoitti maanantaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin juhannukseen mennessä. Suunniteltu listautumisanti koostuisi 150 miljoonan euron annista ja sen lisäksi nykyisten pääomistajien – ay-järjestöjen ja eläkeyhtiöiden – osakemyynnistä.

Listautuminen on tuomassa ay-järjestöille noin miljardin euron omaisuuspotin. Yhtiön markkina-arvo voi nousta listautumisen yhteydessä ylimmillään yli 2 miljardiin euroon, Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen arvioi eilen Kauppalehdelle.

Kojamon isoja omistajia ovat eläkelaitosten Varman ja Ilmarisen ohella Teollisuusliitto, JHL, Rakennusliitto, Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä OAJ.

Ammattiliittot Pro, PAM ja OAJ ovat viidessä vuodessa saaneet Kojamon osinkopotista kukin yli 18 miljoonan euron tulovirran. Teollisuusliiton osinkopotti Kojamosta on vastavana aikana ollut noin 39,2 miljoonaa euroa, JHL:n 21,2 miljoonaa euroa ja Rakennusliiton 20,2 miljoonaa euroa.

Kojamon osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa tämän viikon perjantaina pidettävälle ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että Kojamon nykyhallituksen kokoonpanoa muutetaan.

Lue koko juttu Kauppalehdestä