Ammattisotilas Tommi Kangasmaa kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että ”YK:n sotilaalliset operaatiot ovat tuomittuja epäonnistumaan”. Hän kertoo kannattavansa Naton sotilaallisia operaatioita.

Kangasmaa perustelee kantaansa henkilökohtaisessa blogissaan sillä, että onnistuneen kriisinhallintaoperaation ytimessä on kyky erottaa toisistaan sotivat osapuolet, eikä YK:n operaatioissa tähän ole hänen mukaansa pystytty.

– Siihen tarvitaan sekä uskottavuutta, että voimaa ja päättäväisyyttä. Uskottavuus tarkoittaa tahtoa ja kykyä käyttää tarvittaessa voimakeinoja. Voima tarkoittaa ylivoimaa. Kykyä tuottaa nopeasti murskaavat tappiot osapuolelle, joka päättää rikkoa aselevon. Päättäväisyys tarkoittaa kykyä hyväksyä se tosiasia, että joskus aggressiivisen osapuolen taivuttaminen vaatii kovia keinoja, Kangasmaa kirjoittaa.

– Edellä mainituista syistä johtuen YK:n sotilaalliset operaatiot ovat tuomittuja epäonnistumaan. Surullisia esimerkkejä on aivan liikaa.

Kangasmaa muistuttaa esimerkiksi Bosnian YK-operaatiosta, missä hollantilaiset YK-sotilaat luovuttivat heiltä turvaa hakeneet muslimisiviilit serbeille uhkailun jälkeen.

– Siviilit teloitettiin julmasti nuoria poikia myöten. Vasta NATO kykeni lopettamaan väkivaltaisuudet.

– On surullista, että monet poliitikot liputtavat niin vahvasti YK-operaatioiden puolesta ja samaan aikaan sulkevat silmänsä niiltä katastrofeilta, joihin YK:n sotilaallinen kyvyttömyys on johtanut, Kangasmaa toteaa.