Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Israelia sotarikoksista. Israel käytti lapsia ihmiskilpinä ja hyökkäsi mielivaltaisesti siviilikohteisiin Gazan sodassa viime vuodenvaihteessa, torstaina julkistettu raportti kertoi.

Israel kiisti väitteet ja syytti järjestöä puolueellisuudesta. Israelin mukaan Amnesty International on langennut Hamasin kylvämään propagandaan.

Amnesty syytti myös Gazaa hallitsevaa Hamasia sotarikoksista. Järjestön mukaan Hamas ei kuitenkaan käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä sodan aikana, vaikka Israel on niin väittänyt.

Raportin mukaan palestiinalaiset joutuivat ihmiskilviksi, kun israelilaissotilaat pakottivat siviilit jäämään tukikohdiksi muutettuihin asuntoihin. Sadat siviilit kuolivat pommituksissa ja ohjusiskuissa.

–Toiset, myös naiset ja lapset, ammuttiin lähietäisyydeltä, vaikka he eivät uhanneet israelilaisia sotilaita millään tavalla, järjestö kertoi.

Amnesty toisti vaatimuksensa, että asemyynti Israeliin kiellettäisiin kansainvälisesti. Gazan sodassa kuoli 1400 palestiinalaista ja 13 israelilaista.