Israelin keskiviikkoinen isku kouluun ja voimalaitokseen Gazassa saattaa olla sotarikos, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnesty vaatii iskun välitöntä ja puolueetonta tutkintaa. Lisäksi Amnesty vaatii Hamasia lopettamaan aseiden ammusten varastoinnin YK:n rakennuksiin.

Iskussa kouluun kuoli ainakin 20 ihmistä ja useita loukkaantui.

YK:n palestiinalaisia pakolaisia avustava Unrwa-järjestön koulu sijaitsee hyvin tiiviisti asutulla Jagaliyan pakolaisleirillä.

Unrwan mukaan Israelin armeija ampui kouluun siitä huolimatta, että Unrwa oli ilmoittanut koulun koordinaateista Israelin armeijalle 17 kertaa.

–Jos isku kouluun aiheutui Israelin tykistötulesta, voidaan sitä pitää summittaisena iskuna, ja siten todennäköisenä sotarikoksena. Tykistötulta ei koskaan saa käyttää tiiviisti asutetuilla siviilialueilla, sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Philip Luther.Amnesty epäilee sotarikosta myös Gazan ainoan voimalaitoksen iskussa.

–Isku voimalaitokseen katkaisi sähköt ja juoksevan veden Gazan 1,8 miljoonalta asukkaalta ja useilta sairaaloilta. Tällä on katastrofaalisia humanitaarisia vaikutuksia, ja tämä on hyvin todennäköisesti sotarikos.

Unrwa on viime viikkojen aikana löytänyt palestiinalaisten raketteja varastoituna kouluihin, joita ei sillä hetkellä käytetä suojina.

Amnesty International vaatii Hamasia ja kaikkia aseistettuja palestiinalaisryhmiä lopettamaan ammusten varastoinnin YK:n rakennuksiin ja siviilirakennuksiin.