Poliisille ilmoitetuista yli tuhannesta raiskauksesta vain 17 prosenttia johti tuomioon, selviää tänään julkistetusta Amnesty Internationalin Suomen osaston tutkimuksesta.

Amnestyn mukaan Suomessa seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain rikosuhritutkimusten perusteella arviolta 50 000 naista. Suurin osa ei koskaan ilmoita seksuaalisesta väkivallasta poliisille.

”He, jotka ilmoittavat, kohtaavat liian usein järjestelmän, joka sivuuttaa, kiistää ja hiljaisesti hyväksyy naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan”, Amnesty katsoo.

Vuonna 2017 poliisin tietoon tuli 1245 raiskausrikosta. Niistä 71 prosenttia selvitettiin ja 70 prosenttia lähetettiin syyttäjälle, mutta vain yksi kolmasosa ilmoitetuista rikoksista päätyi oikeuskäsittelyyn. Lopulta langettava tuomio annettiin vain 209 tapauksessa.

“Vain 17 prosenttia tapauksista johti tuomioon. Rankaisemattomuus seksuaalisesta väkivallasta on siis Suomessa edelleen hyvin yleistä”, sanoo tutkimuksen tehnyt tutkija Otava Piha.

Tutkimusta varten analysoitiin yli 300 viranomaisen tekemää ratkaisua. Käräjäoikeuden tuomioista sekä syyttäjän ja poliisin päätöksistä kävi ilmi, että on monenlaisia tapauksia, joissa uhri ei ole antanut suostumustaan, mutta nykyinen raiskauksen tunnusmerkistö ei täyty.

Pihan mukaan ”oikeuden toteutuminen on kiinni siitä, kuka lakia tulkitsee”. Amnesty peräänkuuluttaakin raiskauslainsäädännön muuttamista suostumusperustaiseksi.

”Vain kyllä tarkoittaa kyllä. Seksi ilman suostumusta on raiskaus. Suomen lainsäädäntö ei vastaa kansainvälisiä standardeja eikä ole linjassa esimerkiksi Istanbulin [naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseen ja torjuntaan tähtäävän] sopimuksen kanssa”, Piha sanoo.

Ministeri: Uudistus jo käynnissä

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) korostaa, että seksuaalirikosten kokonaisuudistuksen valmistelu on jo käynnistynyt oikeusministeriössä. Uudistuksessa läpikäydään Häkkäsen mukaan raiskaus- ja hyväksikäyttösääntelyn kokonaisuus, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan mahdollisimman tehokkaasti.

Häkkänen täsmentää, että tarkoituksena on nimenomaisesti vahvistaa suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä. Lisäksi uudistustyön yhteydessä pitäisi oikeusministerin mukaan tarkastella edelleen rangaistusten ankaruutta.

Tällä hetkellä eduskuntakäsittelyssä on loppusuoralla esitys lapsiin kohdistuvien törkeimpien seksuaalirikosten rangaistusten tiukentaminen. Esityksellä ehdotetaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten ankaroittamista. Rikoslakiin lisättäisiin uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin.

”Suomalaisten fyysistä koskemattomuutta on suojeltava tehokkaammin. Tarvitaan lukuisia keinoja. Kovemmat rangaistukset seksuaali- ja väkivaltarikoksista antaa vahvan viestin koskemattomuuden tärkeydestä. Tätä linjaa pitää jatkaa. Esimerkiksi raiskaukseen syyllistynyt selviää useasti ehdollisella vankeudella”, Häkkänen toteaa.

Kansanedustaja: ”Oikeusjärjestelmä pettää naiset kerta toisensa jälkeen”

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar katsoo Amnestyn raportin lähettävän Suomelle ”kylmäävän viestin”. Se että tuomion tulee vain 17 prosentissa poliisille ilmoitetuista tapauksista kertoo hänen mukaansa siitä, että ”koko järjestelmä on rikki”.

”Meidän oikeusjärjestelmämme pettää kerta toisensa jälkeen naiset, joiden pitäisi saada oikeutta. Seksuaalinen väkivalta ei usein johda minkäänlaiseen rangaistukseen”, Yanar kirjoittaa Facebookissa.

”Raiskauslainsäädäntöä on uudistettava. Nyt se perustuu pitkälti käytyyn väkivaltaan. Monet tapaukset jäävät nyt lainsäädännössä harmaalle alueelle. Lain pitäisi olla selvä: jos ihminen ei ole antanut seksiin suostumustaan, kyse on raiskauksesta”, hän jatkaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kansanedustaja hämmästyi yhdestä kohdasta sisäministeriön listalla: ”Kaltevasta pinnasta huolehtineita pidettiin vainoharhaisina”