Alma-kyselyssä keskustavaikuttajille Kulmuni saa 50 prosentin ja Antti Kaikkonen 39 prosentin kannatuksen. Monet pitävät Kulmunia liian nuorena puolueen johtoon, mutta hänen kannattajansa nostavat iän valtiksi tiukassa kilvassa.Kuva: Antti mannermaa / Tiina somerpuro / Alma Talent

Alma Median kysely keskustavaikuttajille antaa tuoreen ja kattavan kuvan keskustan kenttäväen puheenjohtajanäkemyksistä, kun ylimääräiseen puoluekokoukseen on enää runsas viikko aikaa.

Kouvolan puoluekokousedustajia osallistui kyselyyn lähes 150 (89 % kaikista kyselyyn vastanneista), mistä suuri kiitos heille. Nämä vastaajat ovat 7. syyskuuta pidettävään kokoukseen matkaavia keskustan piirihallitusten jäseniä, puoluevaltuutettuja ja kansanedustajia.

LUE TARKEMMIN: Alman kysely keskustavaikuttajille: Katri Kulmuni kirkas ennakkosuosikki Juha Sipilän seuraajaksi

Kaikkiaan Alma Median kyselyyn vastasi 166 keskustalaista vaikuttajaa vajaan kahden viikon aikana. Äänten jakauma oli jo ensimmäisen viikon jälkeen käytännössä sama kuin lopullinen tulos, eli keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni pysytteli pitkin kyselyä puolustusministeri Antti Kaikkosta edellä.

Edellä mainitun perusteella voidaan päätellä, että kyselyn tulos olisi tuskin muuttunut oleellisesti, vaikka kaikki eli 334 kyselyyn valittua keskustalaista olisi vastannut meille.

Lopputulos oli siis Kulmunin 50 prosenttia vastaan Kaikkosen 39 prosenttia. Kisaan myös ilmoittautunut Jari Tasanen sai alle prosentin kannatuksen.

Huomionarvoista on, että Alma Median kysely antaa eri tuloksen kuin Uutissuomalaisen keskiviikkona julkaisema kysely, joka oli suunnattu keskustan piirijohtajille.

Uutissuomalaisen rajatussa otoksessa Kaikkonen sai taakseen kahdeksan piirijohtajaa, Kulmunia tuki viisi, valinta oli tekemättä seitsemällä ja yksi ei kannattanut kumpaakaan.

Ympäri maakuntia tulevat yksittäiset kokousedustajat äänestävät hyvin monessa tapauksessa eri tavoin kuin paikallinen piirijohtaja, näiden kahden kyselyn tuloksista voi päätellä.

Mielenkiintoista on myös vertailla Kaikkosen ja Kulmunin nimekkäiltä keskustavaikuttajilta saamaa julkista tukea.

Kulmunin kampanjasivujen mukaan nimellään häntä tukevat keskustalaiset kansanedustajat Hanna-Leena Mattila, Joonas Könttä, Antti Rantakangas ja Pekka Aittakumpu.

Entisistä kansanedustajista Sirkka-Liisa Anttila, Tytti Isohookana-Asunmaa, Eeva-Maria Maijala ja Hannes Manninen liputtavat niin ikään torniolaisen puolesta.

Kaikkonen ei ole rakentanut yhtä ammattimaista puheenjohtajakampanjaa kuin Kulmuni, eikä hänen tukijoistaankaan ole yhtä kootusti tietoa saatavissa.

Julkisuudessa olleiden hajatietojen perusteella tuusulalaisen taakse ovat kansanedustajista asettuneet Hanna Huttunen, Anu Vehviläinen, Ari Torniainen, Mikko Savola ja Pasi Kivisaari.

Miksi Kulmuni on sitten juuri tällä hetkellä paalupaikalla kisassa keskustan puheenjohtajaksi Juha Sipilän jälkeen?

Almalaisten julkaisujen – Kauppalahden, Iltalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen – kyselyn muutamassa suullisessa perustelussa nousevat esiin Kulmunin kohdalla sanat nuori ja nainen. Kaikkosen kohdalla esiintyy usein sana kokenut, mutta ei Nuorisosäätiötäkään ole keskustan kentällä täysin unohdettu.

Ehkä kampanjan ammattimaisuudellakin on merkitystä siinä, että Kulmuni on kääntänyt peliä edukseen. Puolueen ulospäin laimea puheenjohtajaehdokkaiden kiertue ei itsessään näytä kääntyneen kummankaan eduksi.

Joka tapauksessa Kaikkosen pitää repiä joistain laareista lisää kannatusta jäljellä olevan runsaan viikon aikana tai peli on Kulmunin. Lopullisesti vääntö saatetaan ratkaista puhujapöntöstä Kouvolassa, eli kantaansa miettiviä on sielläkin vielä taivuteltavissa taakse.

Oli valinta sitten Kulmuni tai Kaikkonen, elää keskustalaisissa toivo puolueen nousemisesta keskiryhmästä takaisin yli 15 prosentin puolueeksi. Se voi kuitenkin jäädä lähitulevaisuudessa puhtaaksi toiveajatteluksi, sillä molemmat pääehdokkaat ovat Antti Rinteen (sd) hallituksen ministereitä, ja hallituksesta päin puolueen kannatuksen nostaminen on tunnetusti yhtä tuskaa.

Sen Alma Median kysely myös kertoo, että enemmän kuin neljä kymmenestä vastaajasta odottelee uutta puheenjohtajakisaa jo ensi kesän varsinaiseen puoluekokoukseen Vantaalla.

Jos keskustan kannatus on puolen vuoden päästä yhtä surkeaa kuin nykyisin, saattaa perhetilanteen vuoksi tästä kisasta pois jääneen kansanedustaja Annika Saarikon ovella olla ensi kevään korvalla muutamakin kolkuttelija.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.