”Kansanäänestys Donald Trumpista.”

Siinä kiteytettynä amerikkalaisten tiedotusvälineiden näkemys siitä, mistä Yhdysvaltain välivaaleissa äänestetään tiistaina.

Kun Trump nousi valtaan, kukaan ei todellisuudessa tiennyt, mitä tulee tapahtumaan. Nyt presidentinvaaleista on kaksi vuotta aikaa. Välivaaleissa paljastuu totuus Trump-ilmiöstä: siitä, mitä mieltä amerikkalaiset ovat Trumpista ja Trumpin teoista, ei pelkistä vaalipuheista.

Toisaalta, vaikka mediakeskustelun perusteella kyseessä ovat vaalit Donald Trumpin asemasta,ainakin Connecticutin osavaltiossa ehdokkaat pyrkivät välttämään aihetta, kertoi välivaaleissa äänestävä Tero Kuittinen. Lue lisää: USA:n välivaaleissa äänestää suomalainen Tero Kuittinen – ”Connecticutissa ei uskalleta puhua Trumpista”

Trump itse on kiertänyt Yhdysvaltoja ahkerasti – aivan kuin presidentinvaalikampanjansa aikana. Hänen viestinsä näissä tilaisuuksissa onkin ollut: äänestäkää niin kuin olisin itse ehdokkaana.

Yhdysvaltain välivaalit ovat kongressivaalit. Niissä valitaan kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen edustajat sekä kolmannes senaattoreista senaattiin eli kongressin ylähuoneeseen. Lisäksi vaaleissa valitaan 36 osavaltion kuvernöörit.

Tällä hetkellä republikaaneilla on 435-paikkaisessa alahuoneessa selvä, 42 paikan enemmistö ja senaatissa niukka, kahden paikan (51-49) enemmistö.

Nordean päästrategi Jan von Gerich on arvioinut, että Trumpin republikaanipuolue menettänee enemmistönsä kongressin alahuoneessa. Lue lisää: Tästä syystä USA:n välivaalit ovat tärkeät myös Suomelle: ”Uhkaisi pysäyttää kasvun kokonaan”

Tämän vuoden välivaaleissa on kyse myös koko Trumpin loppukauden valtatasapainosta riippuen siitä, miten ylä- ja alahuoneen paikat jaetaan vaalien tuloksena republikaanien ja demokraattien kesken.

Jos republikaanit menestyvät vaaleissa, Trump saa oikeutuksen ”Amerikka ensin” -politiikalleen muunkin maailman silmissä. Trump saattaisi vieläkin voimallisemmin ajaa muutoksia Yhdysvaltain suhtautumisessa esimerkiksi EU:hun, Natoon ja Kiinaan.

Jos taas demokraatit voittavat kongressin alahuoneen, ylähuoneen tai molemmat, Trump näyttäytyy vaalien jälkeen aiempaa heikompana. Demokraatit ajaisivat uusia tutkintoja muun muassa Venäjän osuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kaksi vuotta sitten. Tämä haittaisi tai ehkä jopa lamauttaisi Trumpin hallintoa, yhdysvaltalaistiedotusvälineissä arvioidaan.

Välivaaleissa on kolme pääteemaa: terveydenhuolto, talous ja maahanmuutto. Näitä välivaaleja kuvaillaan kuitenkin poikkeuksellisiksi, sillä niissä on kyse myös amerikkalaisuudesta.

Yhdysvaltain kahtiajako on syventynyt vuosien mittaan, mutta Donald Trump on nostanut tunnetason vaaleissa ennennäkemättömälle tasolle, Washington Post kirjoittaa.

”Tässä on kyse siitä, keitä me amerikkalaisina olemme”, kuvasi entinen varapresidentti Joe Biden hiljattain.