Nokian tänään julkistama 5G-sopimus on alaa seuraavan analyytikon mukaan erittäin merkittävä yhtiölle.

–Valtava voitto Nokialle 5G:ssä, riippumaton amerikkalaisen analyysitalo Broadbandtrendsin analyytikko Teresa Mastrangelo kommentoi.

Nokia kertoi tiedotteessaan allekirjoittaneensa 3,5 miljardin dollarin arvoisen monivuotisen sopimuksen 5G-verkoista yhdysvaltalaisen teleoperaattorin T-Mobilen kanssa.

–Yksi suurimpia kauppoja, joita Nokia on koskaan tehnyt, matkapuhelinverkkojen markkinoinnin varapääjohtaja Phil Twist kuvailee Reutersin mukaan.

Suomalainen analyysitalo Inderes sanoo, että Nokian loppuvuoden kovat odotukset saivat konkretiaa sopimuksesta T-Mobilen kanssa.

–Yhtiö tosin kertoi jo viime viikolla konferenssipuhelussa, että suuri 5G-sopimus Yhdysvalloista julkaistaan lähipäivinä, Inderes kommentoi.

Myös Nokia itse kertoi maanantaina, että sen vuoden 2018 toisen neljänneksen katsauksessa ja tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksessa esittämät näkymät sisälsivät tänään julkistetun T-Mobilen kanssa tehdyn sopimuksen odotetut vaikutukset täysin, joten yhtiön esittämät näkymät pysyvät ennallaan.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Inderes arvioi viime viikolla Nokian tulosjulkistuksen yhteydessä, että 5G saattaa olla tulossa liiankin nopeasti.

–Hieman ironisesti jotkin lyhyen tähtäimen haasteet liittyvät siihen, että 5G on tulossa odotettua nopeammin: vanhoilla budjeteilla operoivat asiakkaat vaativat enemmän ja nopeammin samalla rahalla, eikä toimitusketju pysty taipumaan riittävään nopeuteen, analyytikko Mikael Rautanen kirjoitti katsauksessaan.

5G:n odotettua nopeampi saapuminen ja operaattoreiden 5G-suunnitelmien kiihtyminen ovat Rautasen mukaan tuoneet mukanaan lyhyen tähtäimen haasteita Nokialle.

–Yhtiön kommentit kasvaneista hintapaineista eivät liity kilpailuun, vaan suurten asiakkaiden pyrkimykseen rahoittaa niiden aikaistettuja 5G-hankkeita verkkotoimittajien lompakosta. (Nokian toimitusjohtajan Rajeev) Surin mukaan muutamia suuria asiakkaita on siirtymässä 5G-teknologiaan etuajassa, mutta ne joutuvat rahoittamaan sen vanhalla budjetilla, mikä luo hintapainetta.

Nokian mukaan joissain tapauksissa hinnanalennuksia on hyväksytty, jotta 5G-jalansijaa asiakkaissa saadaan rakennettua, koska tämä tuottaa pidemmällä aikavälillä tuloksia.

Rautanen ennakoi, että myös komponenttipula toimialalla voi rajoittaa Nokian kykyä toimittaa joitain tuotteita. Hän sanoo, että toimialan komponenttipula oli johtanut ainakin yhden merkittävän toimituksen viivästymiseen.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on toistuvasti vakuuttanut, että verkkoliiketoimintojen kannattavuus paranee kuluvan vuoden jälkimmäisellä, kun 5G-verkkojen käyttöönotto saa vauhtia.

–Näkemyksemme 5G:n käyttöönoton nopeutumisesta ei ole muuttunut, ja uskomme edelleen, että Nokia on hyvässä asemassa tulevaa teknologiasykliä varten kattavan tuote- ja palveluvalikoiman vahvuuden ansiosta. Olemme saaneet erittäin hyvin sopimuksia ja saavuttaneet merkityksellisiä onnistumisia viime aikoina Yhdysvaltain ja Kiinan keskeisillä 5G:n varhaisilla markkinoilla, Suri totesi torstaina.

Lue myös: Nokian tulos alitti odotukset – Rajeev Suri: ”Vastasi näkemystämme”

/* ><!--*/ p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Andale Mono'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Andale Mono'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 16.0px} span.s1 {font-kerning: none} /*--><!*/