Sekä amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot että arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle, kun hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä parin viikon kuluttua.

–Ainakaan Trump ei poissulje sitä, että myöntäisi virallisesti Krimin kuuluvan Venäjälle. Trumphan sanoi tiedotusvälineiden mukaan jo G7-kokouksessa, että Krimin todennäköisesti pitäisi kuuluva Venäjään, koska kaikki siellä puhuvat venäjää. Baltian maiden, joiden vähemmistöistä merkittävä osa puhuu venäjää, kannattaa pitää varansa, Boot kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa.

Ian Bremmer puolestaan arvioi, että luultavasti juuri näin käy, mutta kukaan ei silti puutu tilanteeseen.

–Odotan, että Trump hyväksyy Krimin miehityksen. Sen jälkeen kukaan ei lopulta tee mitään ja asia unohtuu, hän kommentoi Twitterissä.

Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista. Lue myös: Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Max Boot kuvailee Trumpin toimintaa Euroopan suomettamiseksi.

–On täysin tilanteeseen sopivaa, että Trump-Putin-tapaaminen järjestetään Helsingissä. Sisukas Suomi, joka oli taistellut puna-armeijaa vastaan vuonna 1940, omaksui jälkeenpäin puolivasallin aseman. Maa säilyi markkinataloutena ja demokratiana, mutta solmi ystävyyssopimuksen Neuvostoliiton kanssa myöntyen sen vaatimuksiin ja jopa suvereniteetistaan, jottei ärsyttäisi naapurin karhua. Trump vaikuttaa alistaneen Yhdysvaltain ulkopolitiikan Kremlin käskyille, hän kirjoittaa.

Boot nostaa esiin myös huhut siitä, että Yhdysvallat vetäisi joukkojaan pois Saksasta.

-USA:n joukkojen läsnäolo Saksassa on vuodesta 1945 kuvastanut sitoutumista Euroopan suojelemiseen Venäjältä. Joukkojen poisvetäminen juuri nyt avaisi ovet suomettumiselle. En ole koskaan uskonut Trumpin olevan Venäjän myyrä, mutta on vaikea sanoa, mitä hän olisi tehnyt toisin, jos hän olisi myyrä. On ihme, jos transatlanttinen liitto selviää Trumpin presidenttikaudesta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu piti lauantaina Washington Postin uutista amerikkalaisjoukkojen mahdollisesta poisvetämisestä Saksasta merkittävänä turvallisuuspoliittisena uutisena.

–Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä, hän kommentoi.

Lue lisää: Donald Trumpin uusin veto hämmentää – Suomalaisarvio: ”Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä”

Jukka Tarkka jatkoi Trumpin ja Putinin tapaamisen pohdiskelua sunnuntaina toteamalla, että suurvaltajohtajien kohtaaminen Helsingissä ahdistaa.

–Toinen presidenteistä on poikkeuksellisen pitkän ja toinen melko lyhyen toimikauden jälkeen ajautunut umpikujaan. Molempien poliittinen kiihko paahtaa ylikierroksilla. Presidentti Putinilla on yli vuosikymmenien yltävä näyttö siitä, miten huteralle alustalle rakennetaan suuri myytti. Presidentti Trumpilla on takanaan lyhyt ryöppy sekavaa touhotusta, joka ei luo mitään, hän kirjoittaa Facebookissa.

–Joudumme ehkä näkemään, miten kaiken kokenut ruhtinas nöyryyttää omahyväisen nousukkaan. Häviäjän kohtalo on ilmeinen, syöksy historian hämärään. Mutta mitä Putin tekee voitollaan? Tulevaisuutta ei voi rakentaa pelkällä uholla. Ne asiat, joilla Putin pystyy nolaamaan Trumpin, eivät auta häntä ratkaisemaan niitä asioita, jotka ovat Venäjän todellisia ongelmia, Tarkka jatkaa.