Saksan liittokansleri Angela Merkel on tällä hetkellä kovassa paineessa. Nyt kansainvälisessä lehdistössä puhutaan jo hyvinkin suoraan siitä, että Merkel saattaa joutua astumaan sivuun liittokanslerin tehtävästä. Merkeliä on kritisoitu rajusti hänen tavastaan hoitaa pakolais- ja siirtolaiskriisiä.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että Maailman talousfoorumin WEF:n kokouksessa Davosissa Merkelin pakottaminen syrjään on noussut esiin yritysjohtajien suljettujen ovien takana käydyissä keskusteluissa uudelleen ja uudelleen.

Pankkialan johtajat arvioivat Bloombergin mukaan, että Merkel-kysymys on kaikkein suurin riski koko Euroopan yhtenäisyydelle. Merkel-asia arvioidaan Euroopalle merkittävämmäksi kuin esimerkiksi Ison-Britannian ensi vuonna tuleva kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Merkelin siirtyminen pois liittokanslerin toimesta jättäisi suuren aukon Euroopan poliittiseen johtoon.

Deutsche Welle kertoo puolestaan, että Merkelillä on aikaa maaliskuuhun asti. Se tekijä, joka Merkelin voisi siirtää pois vallasta, olisi DW:n mukaan Merkelin CDU-puolueen sisarpuolue CSU. CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on kritisoinut pakolais- ja siirtolaiskriisin hoitoa jo pitkään. Tällä viikolla pitämässään puheessa Seehofer esitti Merkelille uhkavaatimuksen, jonka mukaan liittokanslerilla on maaliskuuhun aikaa hillitä turvapaikanhakijoiden määrää.

LUE LISÄÄ: Angela Merkel lytättiin rajusti – Puoluejohtaja pyörtyi, sai valtavat aplodit

Seehofer ei täsmentänyt, mitä tapahtuu, jos vaatimusta ei täytetä. DW:n mukaan CSU kuitenkin uhkaa vaatia Saksan perustuslakituomioistuimen kautta rajavalvontaa Saksaan. DW arvioi, että jos Merkel ei taivu, CSU saattaa hajottaa hallituksen ja lähteä siitä pois, jolloin Merkel ei enää olisi liittokansleri.

Merkeliä vaaditaan nyt asettamaan katto Saksaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrälle. CSU:n mielestä 200 000 ihmistä olisi hyvä katto. Tälle luvulle on DW:n mukaan löytynyt kannatusta myös Merkelin CDU-puolueesta.

Vastaava ajatus on herännyt muuallakin. Bloombergin mukaan Alankomaiden valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem vaati WEF:n kokouksessa paitsi EU:n rajavalvontaa myös kattoa turvapaikanhakijoiden määrälle.