Saksan liittokansleri Angela Merkel on antanut poikkeuksellisen avoimen haastattelun viidelle suurelle eurooppalaiselle sanomalehdelle.

Haastattelussa Merkel paljastaa toiveensa jatkaa Euroopan yhdentymistä tasolle, jota on vaikea kuvata muuksi kuin Euroopan liittovaltioksi. Angela Merkel sanoo myös ensi kertaa epäilevänsä Kreikan selviytymistä velkakriisistä.

Angela Merkelin ulostulo on merkittävä, sillä EU:n huippukokouksen on tarkoitus sopia ensi maanantaina uudesta talouskuripaketista, joka pakottaa puoliväkisin EU-maat saksalaistyyliseen kireään talouspolitiikkaan.

Talouskurisopimus antaa EU-tuomioistuimelle vallan tarkastaa euromaiden julkisen talouden budjetit ja ehdottaa niihin muutoksia. Kurisopimuksen jäsenmaat sitoutuvat lainsäädännössään tiukkaan velkakattoon. Rakenteellisen alijäämän puolen prosentin maksimi käytännössä tekee mahdottomaksi matalasuhdanteen ajan mittavat elvytystoimet. Lisäksi kurisopimuksen kohtia rikkovat maat joutuvat puoliautomaattiseen rangaistusmenettelyyn.

Kurisopimus ei periaatteessa tuo paljoakaan uutta viime kesällä hyväksyttyyn niin kutsuttuun 6-pack-lakipakettiin. Se kuitenkin tekee yhteisten sopimusten rikkomisesta aiempaa vähemmän houkuttelevaa.

Haastattelussa Angela Merkel ei kuitenkaan jää talouskurisopimuksen asteelle. Hän paljastaa lopulta ajavansa uutta eurooppalaista poliittista sopimusta Euroopan unionista.

- EU:n instituutioille pitää antaa enemmän valtuuksia tarkkailla ja puuttua jäsenmaiden toimintaan, Merkel sanoi haastattelussa.

Uusi unioni tarkoittaisi tiukempaa sitoutumista EU:n direktiiveihin. Merkelin haaveissa on vahvempi europarlamentti, johon voisi kuulua kaksi kamaria. EU-tuomioistuin toimisi Merkelin ajattelussa eurooppalaisena korkeimpana oikeutena.

EU-tuomioistuimen valtaa kasvatettaisiin myös siten, että sen toiminta ulottuisi myös EU:n jäsenvaltioiden budjettikurin seuraamiseen. Tuomioistuin olisi siis taho, joka kykenisi yksin määräämään jäsenmaille sanktioita uuden unionin taloudellisten ja muiden sääntöjen rikkomisesta.

Vasta tämän uuden unionin myötä Saksa ja Merkel olisivat valmiit hyväksymään yhteiset joukkovelkakirjat eli eurobondit.

Lue Merkelin haastattelu englanniksi The Guardianista.