Suurimmalla europuolueella EPP:llä ei ole varasuunnitelmaa uuden komission puheenjohtajaksi, vakuuttaa komission nykyinen puheenjohtaja, EPP-taustainen Jean-Claude Juncker.

EPP valitsi viime syksynä Helsingissä omaksi kärkiehdokkaakseen, eli ehdokkaaksi komission johtoon, saksalaisen Manfred Weberin. EPP katsoo suurimpana europuolueena, että komission puheenjohtajan paikka kuuluu sille ja sen valitsemalle kärkiehdokkaalle.

Komission nimitys on kuitenkin monen tekijän summa, johon puoluekirjan lisäksi vaikuttavat myös EU-parlamentin voimasuhteet sekä jäsenmaiden nokkamiehet ja -naiset.

Komission nimitysrulettiin nousi tällä viikolla myös Saksan entisen liittokansleri Angela Merkelin nimi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti tukevansa EPP-taustaista Merkeliä komission puheenjohtajaksi. Hänen En Marche -puolueensa on liittymässä EU:ssa vaa’ankieliasemaan nousseen liberaalipuolue Alden riveihin.

”EPP tukee yksimielisesti Manfred Weberiä”, sanoo Juncker verkkolehti Politicon mukaan.

”Mitään B-suunnitelmaa ei siis ole olemassa.”

Osa EPP-vaikuttajista kuitenkin kertoo lehdelle epäilyistään ja etenkin huolestaan Weberin johtamistaitoja kohtaan. Yksi EPP:n neuvottelijoista, Kroatian pääministeri Andrej Plenković on Politicon mukaan nostanut esiin Weberin kokemattomuuden kansallisissa huipputehtävissä. Tämä laskee Plenkovićin mukaan Weberin osakkeita etenkin jäsenmaiden päämiehistä koostuvan EU-neuvoston keskuudessa, joka virallisesti esittää komission puheenjohtajaa europarlamentille.

Perinteisesti EPP:llä ja keskusta-vasemmistolaisella S&D:llä on ollut enemmistö EU-parlamentin paikoista, mutta kevään vaaleissa vaa’ankieliasemaan nousivat Alde sekä vihreät. Kun uuden komission on arvioitu syntyvän näiden neljän puolueen varaan, voivat S&D, Alde ja vihreät yhdessä asettua poikkiteloin EPP:n ehdokasta vastaan.

EPP:stä arvioidaan Politicolle, että Weberin mahdollisuudet ovat enää 50–50.

Plenković vihjaa EPP:n kokouksessa Espanjassa toimittajille, että puolue voisi olla valmis hyväksymään toisenkin ehdokkaan komission johtoon, kunhan hän tulee EPP:stä.

LISÄÄ AIHEESTA:

”Kummallista” – 23 vuotta ja kaikki miehiä: Nyt vaaditaan naista EU-komissaariksi

Jyrki Kataista ihmetellään Italiassa: ”Mitä oikein tapahtui?”