Saksan liittokanslerin Angela Merkelin asema ja hänen johtamansa hallituskoalitio ovat vaakalaudalla tänään, kun sekä Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU että sisäministeri Horst Seehoferin CSU-puolue kokoontuvat pohtimaan suunnitelmia muuttoliikkeen aiheuttamien haasteiden käsittelemiseksi.

CSU-puolue sulkisi Saksan rajat ihmisiltä, jotka tulevat turvapaikanhakuun mutta ovat jo hakeneet turvapaikkaa toisessa EU-maassa tai saaneet kieltävän päätöksen unionin alueella.

EU-maiden johtajat päättivät perjantain vastaisena yönä paitsi niin sanottujen maihinnousukeskusten edistämisestä myös turvapaikanhakijoiden Euroopan sisäisen liikehdinnän estämisestä. Politiikan tutkijoiden mukaan tämän pitäisi riittää CSU:lle, mutta jos puolue haluaa kovempia toimia, edessä saattaa olla Saksan hallituksen hajoaminen.

–EU-maiden sopimuksen pitäisi riittää tarjoamaan CSU:lle ulospääsyn sen ajamasta kovasta linjasta. Todellisuudessa kaikki tietävät, ettei muuttoliikkeen haasteita ratkaista kerralla, Teneo Intelligencen johtaja Carsten Nickel kommentoi Bloombergille.

Passaun yliopiston politiikan tutkija Heinrich Oberreuter puolestaan sanoo, että CSU olisi vaikea selittää ratkaisuaan, jos se ajaisi Merkelin hallituksen hajoamispisteeseen.

–Silloin puolue voisi syyttää vain itseään.

Saksalaismedioiden mukaan Merkel on kirjoittanut hallituskumppaneilleen kirjeen, jossa kertoo 14 EU-maan antaneen Saksalle vakuutuksen siitä, että Saksa saa palauttaa niihin niissä jo rekisteröityjä turvapaikanhakijoita. Muun muassa Deutsche Wellen julkaiseman listan mukaan vakuutuksen ovat antaneet Unkari, Puola, Tsekki, Belgia, Tanska, Viro, Ranska, Suomi, Liettua, Latvia, Luxemburg, Hollanti, Portugali ja Ruotsi. Puola, Unkari ja Tsekki ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät ole sitoutuneet minkäänlaiseen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Suomen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi lauantai-iltana Ylelle, että mitään varsinaista sopimustekstiä Saksan haluamista vakuuksista ei vielä ole. Hän sanoo, että kyseeseen tulee todennäköisesti eri maiden sisäministeriöiden välinen yhteisymmärryspöytäkirja menettelytavoista, joilla vahvistetaan niin sanottua Dublinin sopimusta turvapaikan hakijoiden luovuttamiseksi takaisin niihin EU-maihin, joissa heidät on alun perin rekisteröity.

Lisää aiheesta:

Italia ja Ranska ajautuivat jo uuteen sanasotaan maahanmuuttajista – Matteo Salvini: ”Odotan tekoja”

Sisäministeri Mykkänen: Maihinnousukeskus voisi syntyä nopeasti EU:hun – Pohjois-Afrikan keskuksiin pitkä matka

Euroopalta selvä päätös: Turvapaikanhakijoiden siirtyminen EU-maasta toiseen lopetettava

EU pääsi sopuun: Turvapaikanhakijoille maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan