Nordea alentaa Suomen talouden kasvuennusteita lähivuosille.

Aiemmin Nordea ennusti kuluvalle 0,2 prosentin laskua ja ensivuodelle 1,0 prosentin kasvua kokonaistuotannolle. Nordean uuden ennusteen mukaan kuluvalla vuodella kasvu supistuu 0,3 prosenttia ja ensi vuonna ylletään vain 0,5 prosentin kasvuun.

–Tärkein syy kasvuennusteen alentamiseen on se, että emme odota viennin merkittävää piristymistä. Aiemmista suhdannenousuista poiketen maailmantalous ei nyt nousekaan teollisuuden ja investointien vahvalla vedolla, vaan veturina on kaikkialla yksityinen kulutus, Nordea kertoo talousennusteessaan.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan euroalueen kasvu ja öljyn halpa hinta eivät auta Suomen taloustilannetta oleellisesti.

– Kun vienti ei oleellisesti piristy, myös investoinnit uuteen kapasiteettiin jäävät vähäisiksi. Suomen rakenteelliset ongelmat pitävät talouskasvun nollan tienoilla vielä vuonna 2017, ja työttömyysaste saavuttaa euroalueen keskiarvon, Kangasharju kommentoi.

Suomen vientiteollisuus ei ole keskittynyt tuottamaan kulutustavaroita, vaan erikoistunut palvelemaan teollisten yritysten tuotantoon ja investointiin liittyviä tarpeita.

Ennusteen mukaan ”vientiteollisuuden vaikeudet iskevät laajasti” muuhun talouteen.

–Kun teollisuustuotanto elpyy aiemmin arvioitua verkkaisemmin, myös kotimaisten investointien käynnistyminen lykkääntyy. Työllisyys heikkenee lisää, mikä pitää kotitalouksien tulojen ja yksityisen kulutuksen kasvun koko ennustejakson ajan hyvin vaatimattomana, Nordea arvioi.