Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, että puolue tuomittiin häviäjäksi hallitusneuvotteluiden alkaessa, mutta kun neuvottelut päättyivät, puolue poistui hänen mukaansa Säätytalolta suurena voittajana.

”Rkp tuomittiin häviäjäksi heti alkumetreillä. Mutta kun pilli soi hallitusneuvotteluiden jälkeen ja tulos oli valmis, hallitusohjelma puhui puolestaan. Liberaali ja porvarillinen rkp oli suuri voittaja”, hän sanoi puheessaan rkp:n puoluekokouksessa Vaasassa lauantaina.

Henrikssonin mukaan rkp on osoittanut, että se pystyy kokoamaan rivinsä ja näyttämään suuruutensa, kun sitä tarvitaan.

”Kuinka monta pahan päivän ennustajaa olikaan äänessä ennen eduskuntavaaleja. Kuinka moni ennusti, että emme tule onnistumaan eurovaaleissa ja kuinka moni sanoi, että rkp:n ei tulisi kävellä Säätytalon ovesta sisään yhdessä sosiaalidemokraattien, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Kuvitelkaa mitä olisi tapahtunut, jos olisimme kuunnelleet heitä ja antaneet heidän päättää.”

Kevään vaalitulos osoittaa Henrikssonin mukaan, että rkp:n politiikalle on kysyntää. Hän muistuttaa, että puolueella on takanaan sekä onnistuneet eduskuntavaalit että EU-vaalit.

”Emme enää istu oppositiossa vaan olemme jälleen kerran hallituspuolue. Ja meillä on jälleen kaksi ministeriä, vaikka melkein kaikki sanoivat, että saisimme vain yhden. Olemme myös suurella marginaalilla onnistuneet uusimaan paikkamme europarlamentissa.”

Lue myös: Näkökulma: Juha Sipilältä yllättävän kova suoritus – Mutta Anna-Maja Henrikssonin ilmaveivi tuli aivan puskista

Rkp:n toiseksi ministeriksi noussut pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoi omassa puheessaan, että rkp:llä on monta syytä olla tyytyväisiä hallitusohjelmaan.

”On selvää, että rkp:n jälki näkyy ohjelmassa”, hän kommentoi.