Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on julkaissut ministeriön sivulla Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen kanssa käymäänsä viestinvaihtoa syksyltä 2015.

Viestit liittyvät Finavian johdannaisasiaan ja siihen, millä tavoin ministeri Berner ohjasi Finavian hallituksen toimintaa.

– Julkistamme hallituksen puheenjohtajan kanssa käytyjä viestiketjuja, jotka osoittavat läpinäkyvästi omistajan roolin johdannaisasian käsittelyssä. Omistaja ei ole estänyt yhtiön hallitusta nostamasta kanteita, ilmoittaa ministeri Berner oman tulkintansa tiedotteessa.

– LVM on toimittanut tänään samat viestit myös eduskunnan tarkastusvaliokunnalle. Viestit nyt julkaistavassa muodossa eivät ministeriön tulkinnan mukaan sisällä sellaista liikesalaista tietoa, joka voisi vahingoittaa yhtiön mahdollisia tulevia oikeusprosesseja.

Johdannaisasiaan liittyvät viestit on julkaistu liikenne- ja viestintäministeriön nettisivuilla tiedotteen liitteinä ja löytyvät tämän linkin takaa. Yllä kuvakaappaus tietyistä iMessage-tekstiviesteistä, joita Tiuraniemi ja Berner ovat lähettäneet toisilleen. Ministeriön julkaisemat kuvakaappaukset koko kyseisestä viestiketjusta täällä.

Ministerin päätös julkaista viestinvaihtoa on reaktio siihen, että tiettyjä viestejä oli jo vuodettu julkisuuteen ja Berner oli joutunut kiistämään niiden perusteella esitettyjä väitteitä.

Ministerin mukaan viestit on lähetetty tilanteessa, jossa ”hallituksen puheenjohtaja toistuvasti tiedusteli omistajan kantaa kanteiden nostamisen ja ylimääräisen yhtiökokouksen suhteen syksyllä 2015”. Valtio-omistaja halusi tuolloin selvittää syitä yhtiön hallituksen tekemiin ”ristiriitaisiin” päätöksiin ja erimielisyyksiin koskien kanteisen nostamista. Yhtiön hallitus oli tehnyt kaksi täysin erilaista päätöstä siitä, tulisiko johdannaisvastuista nostaa kanteita yhtiön entistä johtoa vastaan. Lopulta kanteiden nostamisesta päätettiin yhtiön hallituksessa äänestyksellä.

– Hyvän hallintotavan mukaan omistaja edellytti hallitukselta perusteellista selvitystä ennen kanteiden nostamista. Hyvä omistajaohjaus huolehtii siitä, että toimitaan sekä yhtiön että omistajan, tässä tapauksessa valtion, kokonaisvaltaisen edun mukaisesti, Berner sanoo.

– Kanteiden nostaminen vain tilanteen rauhoittamiseksi tai poliittisen keskustelun välttämiseksi ei ollut riittävä peruste.

Bernerin viesteissä mainitsemaa yhtiökokousta, johon valtio-omistaja vetosi, ei koskaan pidetty. Bernerin mukaan näin tapahtui siksi, että lisäselvityksiä ei siihen mennessä valmistunut. Eri vuosina tehtyjen johdannaissopimusten tappioiden suuruusluokka selvisi vuodenvaihteessa 2015–16.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut pitävänsä Finavian äänestysmenettelyä erittäin epätavallisena ja tukevansa Bernerin toimintaa täysin.

– Ministeri Berner, valtio-omistajan edustaja, halusi yhtiön hallituksen huolellisesti selvittävän, mihin ristiriitaiset päätökset perustuvat. Yhtiön hallituksen jäsenistä osa oli jättänyt asiasta myös eriävän mielipiteen. Voin vain kuvitella kuinka paljon yhtiön hallituksesta oli tuon sekavan tilanteen aikana yhteydenottoja vastuuministeriin. Ainoa oikea päätös oli pyytää yhtiön hallitukselta huolellista selvitystä asiasta. Ministeri Berner on useaan otteeseen kertonut, että ministeriö ei ole estänyt yhtiötä nostamasta kanteita sen edellistä toimitusjohtajaa tai hallituksen jäseniä vastaan. Kysymys oli ristiriitaisen päätöksen jälkeen asianhuolellisemmasta selvittämisestä, Sipilä totesi blogissaan äskettäin.

Valtionyhtiö Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 spekulatiivisia johdannaissopimuksia, jotka johtivat miljoonien eurojen tappioihin veronmaksajille. Suurimmat tappiot syntyivät vuoden 2011 sijoituksista, joiden osalta vahingonkorvausvaateiden nostaminen on mahdollista vielä vuoden 2016 loppuun asti. Vuoden 2011 tappiot olivat noin 34 miljoonaa euroa, kun vuosien 2009–2010 tappiot jäivät yhteensä noin 317 000 euroon, ministeriö kertoo.