Liikenne- ja viesintäministeri Anne Berner (kesk) on kommentoinut Ylelle päivämääräepäselvyyttä liittyen hänen nimittämiseensä ruotsalaispankki SEB:n hallituksen jäseneksi maaliskuussa.

Uusi Suomi kertoi keskiviikkona, että SEB:n uusi hallitus kokoontuu heti 26. maaliskuuta eli samana päivänä, jolloin yhtiökokous pidetään. SEB:n uusi hallitus nimitetään yhtiökokouksessa.

Oikeuskansleri kertoi keskiviikkona Uudelle Suomelle, että näkemyksensä Bernerin ministeritilanteesta oli perustunut myöhempään päivämäärään, jonka Berner oli oikeuskanslerille toimittanut.

LUE LISÄÄ: Oikeuskanslerin uusi kommentti tapaus Berneristä: ”Tämä muuttaa asetelmaa”

LUE MYÖS: Uusi tieto Anne Berner -jupakassa: SEB:n hallitus koolle heti 26.3. – Oikeuskansleri: Berner antoi eri päivämäärän

Berner sanoo Ylelle, että muodollisista kokouspäivämääristä huolimatta keskeinen asia on se, että tehtävä SEB:ssä alkaa vasta ministerin mandaatin päätyttyä.

”Vaikka päätös tulee 26.3., astuu nimitys vasta voimaan myöhemmin yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti”, Berner sanoo.

Berner ei keskiviikkona halunnut kommentoida asiaa Uudelle Suomelle.

US kertoi keskiviikkona myös, että 26. maaliskuuta pidettävässä kokouksessa ei ole kyse pelkästä muodollisuudesta, sillä vuosina 2016–2018 SEB:n hallitus on järjestäytymiskokouksessa päättänyt myöntää yhtiölle valtuuden omien osakkeidensa ostamiseen.

Bernerin Ylelle antama kommentti viittaa siihen, että SEB:ssä mahdollisesti tehtäisiin jonkinlainen poikkeusjärjestely Bernerin hallituspestin kanssa.

Perustuslaissa ja sen esitöissä edellytetään, ”että ministeri pidättäytyy hoitamasta” hallintotehtäviä eli muun muassa hallitustehtäviä ”rahoitus- ja vakuutuslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti tai yhteiskunnallisesti merkittävissä yrityksissä”.

LUE MYÖS:

Nyt puhuu oikeuskansleri: ”Kävin Bernerin kanssa keskustelua – en antanut kirjallista lausuntoa”

Bernerin veto tulistutti keskustalaiset – Varapuheenjohtaja Kulmuni Ylellä: ”Nyt tulee paljon kysymyksiä”