Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ihmettelee puheita EU:n budjettisovun kaatumisesta.

Ylen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.) olivat pettyneitä parlamentin tämänpäiväiseen äänestystulokseen. Parlamentti ei hyväksynyt budjettiesitystä sellaisenaan, vaan vaatii siihen muutoksia.

- Eihän tämä nyt mihinkään kaatunut vielä. Luulisi, että pääministeri ja Soini, joka on ollut aikaisemmin parlamentissa tietäisivät, että tässä on yhteispäätösmenettely, Jäättenmäki sanoo Uudelle Suomelle.

Jäätteenmäki kertoo toivovansa pääministeri Kataiselta kärsivällisyyttä.

Euroopan parlamentti äänesti tänään Euroopan neuvoston esityksestä EU:n budjetiksi vuosille 2014-2020. Parlamentti päätyi vaatimaan esitykseen merkittäviä muutoksia.

– Parlamentti otti nyt tällaisen kannan, ja neuvostolla on omansa, joista nyt neuvotellaan. Nythän nämä neuvottelut vasta alkoivat, Jäätteenmäki sanoo.

Parlamentti vaatii EU:n jäsenmaita edustavan neuvoston budjettiesitykseen lisää joustavuutta ja mahdollisuuden tarkastella budjettia uudelleen parin vuoden kuluttua kesken budjettikauden.

Jäätteenmäen mukaan parlamentti ei kuitenkaan vaadi lisää rahaa budjettiin, vaikka neuvoston esityksen tultua osa parlamentin ryhmänjohtajista sitä esitti.

Välitarkastelu halutaan, koska talouden kehitystä ei voida tietää ennalta. Joustavuudella tarkoitetaan sitä, että määrärahoja halutaan siirtää tarvittaessa väljemmin kohteesta toiseen.

- Itse en kannata eikä oma ryhmäni kannata EU-budjetin kasvattamista. Kun kerran vaaditaan säästöjä, kyllä EU:n pitää itsekin omassa budjetissaan säästää, Jäätteenmäki sanoo.

Pääministeri Katainen sanoi Ylelle, että huonoin vaihtoehto olisi päättää EU:n budjetista vuosi kerrallaan. Nyt budjettikausi on seitsemän vuotta. Siitä Jäättenmäki on samaa mieltä.

- Toivon ja uskon, että yhteinen kanta löytyy. Tämä äänestyspäätös ei tarkoita, että siihen (vuosittaiseen päättämiseen) mentäisiin, vaan tämä on aivan normaali menettely.