Ahvenanmaa tuskin pääsisi irti Suomesta, vaikka se haluaisi. Uuden Suomen haastattelemista eduskuntaryhmien puheenjohtajista useimmat pitäisivät Ahvenanmaan Suomen maakuntana vaikka väkisin.

Keskustelun Ahvenanmaan asemasta herätti henkiin RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin väärin tulkittu lausunto. Keskiviikkona lausuntoaan oikoneen Henrikssonin koettiin uhkailleen Ahvenanmaan irtautumisella, mikäli ruotsin kielen asema Suomessa ei parannu.

RKP:n eduskuntaryhmässä ajatusta maakunnan irtautumisesta ei ole puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroosin mukaan edes ajateltu. Wideroosin mukaan Ahvenanmaa on tärkeä osa Suomea, ja pitää myös säilyttää sellaisena.

-Kysymys ei ole eikä tule olemaan ajankohtainen. Pieni ryhmä välillä väläyttää tätä ajatusta, mutta heillä ei ole suurta tukea Ahvenanmaalla, Wideroos sanoo Uudelle Suomelle.

Wideroos itse on kritisoinut Suomen hallitusta ja hallintoa ruotsin kielen aseman heikentämisestä, mutta Ahvenanmaan irtautumisesta ei hänen mukaansa olisi mitään hyötyä sen enempää Ahvenanmaalle kuin Manner-Suomellekaan.

Samoilla linjoilla on kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis.

-Ahvenanmaa kuuluu Suomeen ja sen tulee kuulua Suomeen. Lupaa ei varmasti annettaisi, vaikka Ahvenanmaa jostain syystä haluaisi itsenäistyä, mihin en missään nimessä usko.

Keskustan Timo Kalli ja vasemmistoliiton Annika Lapintie pitävät Ahvenanmaan nykyistä asemaa hyvänä, eivätkä halua edes spekuloida kuvitteellisella tilanteella, jossa Ahvenanmaa haluaisi itsenäistyä.

-Asialla ei ole realismipohjaa, tämä on vain yksittäisen edustajan "luovaa ajattelua". Jos tällaista todella lähdettäisiin viemään eteenpäin, olisi harkittavana kaikenlaisia kansainvälisiä sopimuksia, kansanäänestys sekä Ahvenanmaalla että Manner-Suomessa..., Lapintie luettelee.

Lapintien mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä vallitsee yksimielisyys siitä, että kaksikielisen palvelun saanti pitää turvata. Hän myöntää, että hallinnolliset päätökset ovat heikentäneet ruotsin kielen asemaa.

Perussuomalaisetkaan eivät pidä kysymystä Ahvenanmaan irtautumisesta ajankohtaisena, huolimatta kansanedustaja Pentti Oinosen keskiviikkoisesta tiedotteesta, jossa hän toivottaa Ahvenanmaalle "Hej på dej!".

-Mitä se on sanonut? kysyy perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka nauraen kuulleessaan Oinosen tiedotteesta Uudelta Suomelta.

-En vastaankaan panisi [jos Ahvenanmaa haluaisi irtaantua], omilla säännöillään he ovat eläneet tähänkin asti, mutta asiaa ei olla käsitelty. Aika pian heillä voisi tulla ikävä Manner-Suomea, Vistbacka sanoo.

Uusi Suomi ei keskiviikkona tavoittanut kokoomuksen, vihreiden eikä SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajia.

Kokoomuksen Kimmo Sasi, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ja svenska folktingetin varapuheenjohtaja, kuvasi kuitenkin aikaisemmin Verkkoapilassa keskustelua Ahvenanmaan itsenäistymisestä täysin aiheettomaksi.

-Kansainliitto on aikanaan vahvistanut päätöksellään, että Ahvenanmaa on osa Suomea, eikä Suomella ole mitään tarvetta alueluovutuksiin, Sasi tyrmäsi ahvenanmaalaisaktivistien mahdolliset haaveet Verkkoapilassa.