Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) käynnistää lainvalmistelutyön, joka tähtää sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin. Saarikko kertoi asiasta medialle tiistai-iltapäivällä.

Keskusta kertoi viime viikolla yhtyvänsä muiden puolueiden tavoitteeseen kirjata lakiin hoitajamitoitus, joka takaisi, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä olisi 0,7 hoitajaa jokaista asiakasta kohden. Kirjausta aiemmin vastustanut kokoomus kääntyi tiistaina tukemaan sitovaa hoitajamitoitusta.

”Nykyisenä vastuuministerinä voin käynnistää tuon valmistelun ripeästikin”, Saarikko kertoo Ylen mukaan.

Tieto vahvistetaan Uudelle Suomelle. Toistaiseksi ei ole tiedossa, ehtiikö lakimuutos vielä nykyisen eduskunnan käsittelyyn. Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta ja perinteisesti eduskunta on jäänyt vaalitauolle kuukautta ennen vaaleja eli runsaan kuukauden kuluttua.

Uudelle Suomelle korostetaan, että hyvä lainvalmistelu vaikutusarvioineen vie aikaa, ja että kyse on merkittävästä uudistuksesta myös rahallisesti. Kuntaliiton ja Kuntatyönantajat KT:n arvion mukaan sitovan, 07:n hoitajamitoituksen kirjaaminen maksaisi 200–250 miljoonaa euroa. Lisäksi tavoitteen on arvioitu tarkoittavan, että hoiva-alalle syntyisi työpaikkoja 4 000 hoitajalle.