Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) vastaus veroista herätti hälinää eduskunnan kyselytunnilla.

Oppositiopuolue perussuomalaiset aloitti kuntavaaleja edeltävän kyselytunnin veroilla. Kansanedustaja Lulu Ranne (ps) arvosteli hallitusta veronkiristyksistä.

”Nostitte polttoaineveroja juuri huimasti, ja nyt kaavailette kilometriveroja ja tietulleja. Nämä ovat täysin veron kaltaisia menoja ihmisille, jopa tuhansia euroja vuodessa per työssäkäyvä. Arvoisa valtiovarainministeri Saarikko, aiotteko todella runnoa läpi nämä suomalaisten arkea edelleen kallistavat ja ankeuttavat verot?” Ranne kysyi heti kyselytunnin aluksi.

Hallituksen riveistä on aiemmin todettu useaan kertaan, että hallitus ei tee uusia kiristyksiä polttoaineveroon. Kilometrivero puolestaan on ollut valtiovarainministerin paikalta väistyneen Matti Vanhasen (kesk) esillä pitämiä hankkeita. Hallitus pohtii myös ruuhkamaksut mahdollistavaa lakia, mutta varsinaiset päätökset maksuista jäisivät kuntien harkittavaksi.

Vastaus oli poikkeuksellisen lyhyt

Valtiovarainministeri Saarikon poikkeuksellisen lyhyt vastaus ei tyydyttänyt perussuomalaisia.

”Siinä nyt tuli niin monta syytöstä, että taitaa olla parempi vaan vastata ihan yksiselitteisesti, että en ole”, Saarikko vastasi.

Harvinaisen lyhyt vastaus kohautti suuressa salissa niin, että puhemies joutui hillitsemään hälinää nuijankoputuksin.

”En ole koskaan kuullut huonompaa vastausta”, Ranne totesi Saarikolle happamasti ja sai tukihuutoja perussuomalaisten ryhmästä.

"Voisitteko te nyt vastata näihin täysin keskeisiin kysymyksiin ja lopettaa tämän ylimielisen käytöksenne?" Ranne sanoi.

Saarikko pahoitteli

Tämä sai Saarikon pahoittelemaan tapahtunutta.

”Pahoittelut, jos vastauksestani muodostui teille sellainen kuva. En tietenkään tarkoittanut sitä. Yritin vain sanoa, että kysymyksessänne oli niin monta eri osa-aluetta, ja nyt poimin yhden todella tärkeän äskeisestä puheenvuorostanne”, Saarikko sanoi ja totesi vastaavansa mielellään kysymykseen siitä, miten hallitus aikoo rahoittaa yhteiskunnan.

Saarikko nosti esiin lääkeyhtiö Bayerin 250 miljoonan investoinnin Turkuun.

"Se on Varsinais-Suomen, Turun historian suurin yksittäinen investointi. Vastaavia uutisia – joista muuten valtaosa liittyy nimenomaan ilmastonmuutoksen torjunnan toimenpiteisiin teollisuudessa – vastaavia investointeja kuuluu nyt eri puolilta Suomea. Yksinkertainen vastaus vaativaan kysymykseenne on: aiomme rahoittaa tämän hyvinvointiyhteiskunnan jatkossakin työllä”, Saarikko totesi.

Saksalainen lääkeyhtiö Bayer ilmoitti torstaina aikovansa rakentaa uuden tehtaan Turkuun. Samalla yritys uudistaa Turussa jo kymmeniä vuosia toiminutta vanhaa lääketehdasta. Investoinnin arvo on yhteensä 250 miljoonaa euroa.