Keskustan kansanedustaja, toimitusministeristön peruspalveluministeri Annika Saarikko suhtautuu hyvin kriittisesti entisen hallituskumppaninsa kokoomuksen esittelemään uuteen sote-malliin.

Saarikko toteaa tiedotteessaan, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ”esitteli Vapaavuoren soten”. Kokoomus on peruuttanut hallituksen ajamasta maakuntamallista kuntapohjaiseen malliin, jota Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on pitänyt esillä.

”Kokoomus esitteli puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla tänään oman ratkaisunsa. Kokoomuksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluille ei käytännössä tarvitse tehdä yhtään mitään. Palvelujen kunta- tai pikemminkin suurkaupunkipohjaisuus riittää. Kyseessä on Vapaavuoren sote-malli, jolla rakennetaan vahvojen Suomea, ei kaikkien Suomea”, Saarikko tyrmää.

Saarikko katsoo, että puolueiden kesken on vallassa yhteinen näkemys siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää järjestelmän uudistamista ja hoitamista kuntia leveämmillä hartioilla. Nyt kokoomus poikkeaa tästä linjasta ainoana puolueena, vaikka korostaakin mallissaan kuntien yhteistyön lisäämistä.

Saarikko toteaa, että kokoomuksen tavoite nopeammasta hoitoonpääsystä on puolueille ”yhteinen ja oikea”.

”Mutta muutoin uudistusuupumus näyttää vallanneen Kokoomuksen juuri sillä hetkellä, kun suomalaisten palvelujen turvaaminen kaipaa rohkeaa ja päämäärätietoista uudistustahtoa”, Saarikko sanoo.

”Tekemättömyyden linja on villin ulkoistamisen linja, joka todennäköisesti tarkoittaa hallitsematonta kuntien sote-palveluiden ulkoistamista suurille terveysjäteille.”

LUE MYÖS:

Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Päivi Nergiltäkin tuli jo tyrmäys – HS: Kokoomus jäi aivan yksin sotessa

”Nopeampi hoitoon pääsy 1,5 miljoonalle suomalaiselle” – Kokoomus: Tämä sote-ongelma korjattava heti